Havadar havadar yetişiyor, Haziran'a kadar toplanıyor! 120 TL’ye satılıyordu 70 TL birden fiyatı düştü

Havadar havadar yetişiyor, Haziran'a kadar toplanıyor! 120 TL’ye satılıyordu 70 TL birden fiyatı düştü

Sera dönemi bitti açık havada büyümeye başladı. Havadar havadar yetişiyor hasadı yüz güldürüyor. Haziran ayına kadar hasat ediliyor dönüm başına 4-5 ton ürün alınıyor. Kilosu 120 TL'ye satılan ürün açık havayı görür görmez fiyatı 70 TL birden düştü.

Türkiye'nin sebze meyve ve meyve üretiminde ilk sırada yer alan Mersin örtü altı üretimine bir süre ara verdi. Örtü altında üretilen ürünler kış mevsiminde de sofraları süslerken havaların iyileşmesi ile birlikte örtülerde kaldırılmaya başladı. Çilek üretiminde önemli merkezlerden biri olan Mersin'in Silifke ilçesi ürünleri açıkta hasat etmeye başladı. Kilosu 120 TL'ye satılan ürün açık havaya çıkınca 50 TL'ye kadar geriledi.

FİYATLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

20.000 dönüm arazide yılda yaklaşık 80 bin ton çilek üretimi yapılırken Silifke'de açıkta hasat süreci başladı. Açık havada başlayan hasat süreci ile birlikte ürün fiyatlarında da düşüş görülüyor. Bir ay öncesinde market ve pazarlarda 120 TL'ye satılan çileğin fiyatı 50 TL'ye kadar geriledi. Yüzlerce kadının ekmek kapısı olan çilek hasadı aynı zamanda üretici içinde büyük bir gelir kapısı oluşturuyor. Üretilen çilekler Türkiye'nin dört bir yanına gönderilirken yalnızca Türkiye ile sınırlı kalmayıp yurt dışına da ihraç ediliyor.

cilek-hasadi-1.jpg

HAZİRANIN 15'İNE KADAR SÜRÜYOR

Ekim işleminin geçtiğimiz yıl Eylül ayında gerçekleştiğini dile getiren Mevlüt Coşkun, bu ay itibariyle hasat sürecinin başladığını söyledi. Silifke'nin çileği ile meşhur olduğunun herkes tarafından bilindiğine dikkat çeken Coşkun, Haziran'ın 15'ine kadar hasat sürecinin devam ettiğini dile getirdi. Coşkun dönüm başına sezonda 4-5 ton hasat yapıldığına da değindi.

Kış aylarında ilçelerde topraksız tarım yapıldığını belirten Coşkun, seralarda da çilek üretimi yapıldığına dikkat çekti. Mevlüt Coşkun, ilkbahar ve yılın ise açıkta üretim sürecinin devam ettiğini vurguladı.

hasat-cilek.jpg

60 TL'DEN SATILIYOR

Çilekli hasat sürecinin açıkta devam ettiğini dile getiren Rukiye Kuz, "Bahçemizi Ağustos ayında hazırladık, Eylül ayında diktik. Diktiğimiz günden itibaren de uğraşıyoruz. Şu anda 50-60 TL'den satıyoruz. Bizim yetiştirdiğimiz çilek hem yurt içine hem de yurt dışına gidiyor" ifadelerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN