Japon deprem uzmanı Moriwaki bu kez tarihle geldi, İstanbul'u uyardı! Bir korkutan uyarı da o ilimiz için…

Japon deprem uzmanı Moriwaki bu kez tarihle geldi, İstanbul'u uyardı! Bir korkutan uyarı da o ilimiz için…

Herkesin dikeni üzerinde beklediği İstanbul depremi için uyarı Bu kez Japon depremi uzmanı Moriwaki’den geldi. Önce İstanbul'u uyaran Moriwaki, ardından Türkiye'nin o şehrini işaret etti. Ciddi riskleri bulunuyor. İşte Japon deprem uzmanının o açıklamaları…

HİLAL NAS

Türkiye her gün farklı bir noktadan sağlanırken uzmanlardan açıklamalarda peş peşe geliyor. Herkesin korkuyla beklediği İstanbul depremi için açıklama Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den geldi. Depremin yalnızca İstanbul'da etkili olmayacağına dile getiren Japon deprem uzmanı, o şehre işaret ederek ciddi riskler içerdiğini aktardı. İstanbul depremine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan uzman isim, fay hatlarında enerji birikmesi olduğunu belirterek tehlikenin giderek büyüdüğünü söyledi. İşte Japon deprem uzmanının o açıklamaları…

Büyük İstanbul depremini beklerken Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den önemli uyarılar geldi. İHA'nın haberine göre; Moriwaki, Türkiye'nin depremle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle İstanbul ve Çanakkale için ciddi risklere dikkat çekti.

İSTANBUL’DA BÜYÜK DEPREM KAPIDA MI?

Bursa Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen Yenilikçi Yapı Zirvesi’nde konuşan Yoshinori Moriwaki, İstanbul'un depreme hazır olması gerektiğini belirtti. "1509 ve 1766 yıllarında İstanbul’da büyük depremler oldu. 1766’daki depremden bu yana 258 yıl geçti. Bu, büyük depremlerin yaklaşık 250 yılda bir tekrarlandığını gösteriyor. Fay hatlarının enerjisini biriktirdiğini görüyoruz ve artık hazır olmamız gerekiyor," dedi.

yoshinori-moriwaki-istanbul.jpg

ÇANAKKALE'DE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Moriwaki, Çanakkale'nin de deprem riski altında olduğunu belirtti. "2024 yılında Çanakkale'de 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu bölgede günlük 20-30 küçük deprem oluyor ama ileride büyük bir deprem olabilir. Küçük depremler büyük depremlerin önüne geçmiyor," şeklinde konuştu.

BURSA’DA YENİ FAY HATTI KEŞFİ

Bursa’da ortaya çıkan yeni fay hattıyla ilgili konuşan Moriwaki, "Bu fay hattını görmenin önemi yok. Kimse endişelenmesin. Japonya’da yüzde 60’tan fazla yeni fay hattında deprem meydana geliyor. Türkiye’de de fay hattı varsa deprem geliyor diye biliniyor ama aslında görünmeyen yerlerde de fay hatları var. Kaynamış yumurtayı düşünün; ilk vurduğunuzda birkaç çatlak oluşuyor, daha sonra sağlam olan yerler de çatlamaya başlıyor," dedi.

deprem-2.jpg

TÜRKİYE'DE DEPREME KARŞI HAZIRLIK YETERSİZ

Moriwaki, Türkiye'de depreme hazırlık konusunda önemli eksiklikler olduğunu belirtti. "Türkiye’de 21 milyon yapı stokunun yüzde 50’si izinsiz olarak kaçak yapıdan oluşuyor. İmar barışı gibi afların bir daha olmaması gerekiyor. Senede bir kere yapılan tatbikatlar yetersiz. Bu eğitimlerin anaokulundan itibaren verilmesi ve sürekli tatbikat yapılması gerekiyor," dedi.

DEPREMDE CAN KAYBI ÜÇÜNCÜ SIRADA

Depreme bağlı can kaybı oranlarına değinen Moriwaki, "Türkiye, depreme bağlı can kaybında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Japonya ise deprem riskinin yüksek olmasına rağmen yedinci sırada. 2011 yılında Japonya’da yaşanan depremde 20 bine yakın insan hayatını kaybetti. Bunların sadece bin tanesi deprem sebebiyle, 19 bin kişi ise tsunami sebebiyle hayatını kaybetti," şeklinde konuştu.

yoshinori-moriwaki.jpg

TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN ACİL ÖNLEMLER

Moriwaki, Türkiye'nin deprem riskini azaltmak için acil önlemler alması gerektiğini vurguladı. "Türkiye’de çok deprem olmuyor ama yaşanan depremlerde can kaybı çok yüksek. Bunun çözümü, eğitim ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesinden geçiyor," dedi.

Japon deprem uzmanının bu önemli uyarıları, İstanbul ve Çanakkale başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde depreme karşı alınacak önlemlerin aciliyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN