Mısır ‘böcek istilası' altında! İhracatta liderlik el değiştirecek

Mısır ‘böcek istilası' altında! İhracatta liderlik el değiştirecek

Buğdaydan sonra belki de en çok tüketilen besinler arasında yer alan mısır böcek istilası ile boğuşuyor. İhracatta lider konumunda yer alan mısır dünyadaki değişimler ile birlikte zirveden geriye doğru düşüyor. İşte mısırdaki büyük tehlike…

HİLAL NAS

Uluslararası piyasalarda fiyatı yükselen ürünler arasında yer alan mısır dünyadaki iklim krizinden de etkileniyor. Dünyayı etkileyen hava sıcaklıkları farklı ülkelerde farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Kakaodaki krizin ardından mısırda da kriz yakın görünüyor. Arjantin'de yaşanan böcek istilasının yanı sıra diğer ülkelerde Mısır üretiminde kriz yaşamaya başladı. Dünyada yaşanan krizler ise fiyatlardaki artışı tetikliyor. İşte mısırdaki büyük tehlike…

misir-hasat.jpg

Uluslararası piyasalarda mısır fiyatları yükselişte. Arjantin'deki böcek istilası, Rusya'da yaşanan don olayları ve Brezilya'daki kuraklık, mısır üretiminde önemli düşüşlere yol açıyor. Ekonomi gazetesinde yer alan habere göre; Chicago Ticaret Borsası'nda (CBOT) mısırın fiyatı kilo başına 4.50 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Mart ayına kıyasla fiyatlar yüzde 10'dan fazla artmış durumda. Üç büyük ihracatçı ülkedeki üretim düşüşü, fiyatlardaki yükselişi tetikliyor.

ARJANTİN TARLALARINDA BÖCEK SALGINI

Mısır ihracatında üçüncü sırada yer alan Arjantin'de sıcak hava, mahsullere zarar veren yaprak zararlısına neden oldu. Rosario Tahıl Borsası'nın (BCR) analisti Cristian Russo, "Arjantin'in 60 milyon tondan fazla üretim yapmasını beklerken, böcek salgını nedeniyle tahminlerimiz 50.5 milyon tona düştü" dedi. Böcek istilasının, birçok çiftçinin mısır ekimini azaltmasına ve soya üretimine yönelmesine neden olduğu belirtiliyor.

misir-hastalik.jpg

RUSYA'DA DON OLAYLARI HASADI AZALTIYOR

Rusya'nın tahıl yetiştirme bölgelerinde yaşanan don olayları, hasadın azalmasına neden oldu. Lipetsk, Voronej ve Tambov bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildi. Voronej Tarım Bakanlığı, "Ciddi şekilde zarar gören mahsul alanı 265.000 hektarı aştı" açıklamasını yaptı. Rusya Tarım Bakanlığı, 2024 tahıl hasadının 2023'teki 144.9 milyon tondan 132 milyon tona düşeceğini öngörüyor.

BREZİLYA'DA KURAKLIK VE SEL TEHDİDİ

Brezilya'da sel ve kuraklık, mısır üretim kuşağında üretim endişesi yaratıyor. Ulusal mahsul ajansı Conab, toplam üretimin bu sezon yaklaşık 21 milyon ton azalacağını belirtiyor. Brezilya'nın üretim kapasitesi halen büyük olsa da, böcek istilası ve sel riskleri ihracat beklentilerini düşürüyor.

misir-hastaliklari.jpg

LİDERLİK ABD'YE GEÇECEK

Cargill Brezilya Genel Müdürü Paulo Sousa, Brezilya'nın mısır ihracatında liderliği ABD'ye bırakacağını söyledi. ABD Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre, ABD'nin 2023/24 döneminde 53.34 milyon ton ihracat yapması bekleniyor. Brezilya'nın ihracatının ise 52 milyon tonda kalacağı tahmin ediliyor. Ancak Conab, bu sayının çok daha düşük olacağını ve Brezilya'nın 31 milyon ton ihracatla yetineceğini öngörüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN