Türkiye'de yüzde 90'ı orada yetişiyor! Avrupa'ya satış rekorları kırmıştı: O ilimiz yer fıstığında AB tescili alıyor

Türkiye'de yüzde 90'ı orada yetişiyor! Avrupa'ya satış rekorları kırmıştı: O ilimiz yer fıstığında AB tescili alıyor

Türkiye'de yüzde 90'ı sadece o ilde yetişiyor! Avrupa'ya bile satış rekorları kırmıştı! Şimdi ise o ilimizin yer fıstığı AB tescili alıyor...

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2003 yılında coğrafi işaret olarak tescillenen Osmaniye yer fıstığının, Avrupa Birliği (AB) nezdinde de tescillenmesi için başlatılan süreçte sona yaklaşıldı. Osmaniye Ticaret Borsası öncülüğünde iki yıl önce başlatılan bu süreçte, AB Komisyonu başvuruyu Şubat ayında uygun buldu ve başlatılan üç aylık itiraz süresi 23 Mayıs'ta sona eriyor. İtiraz gelmemesi durumunda, yer fıstığı AB tarafından tescillenecek.

AB Tescili, Satış ve Pazar Payını Artıracak

Osmaniye yer fıstığının AB tescili, ürünün Avrupa pazarındaki satışlarını ve pazar payını önemli ölçüde artıracak. Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet, yaptığı açıklamada, kentte 114 bin dekar alanda yılda 50 bin ton yer fıstığı üretildiğini belirtti. Türkiye’de yetiştirilen yer fıstığının yüzde 90'ı, Osmaniye’deki 135 tesiste işleniyor ve bu süreç, şehir ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Çenet, yer fıstığı üretimi, işlenmesi ve nakliyesi ile yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlandığını vurguladı.

75 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİNE SAHİP

osmaniye.jpg

Çenet, coğrafi işaretlerin ürünlerin kalite belgesi olduğunu ve yer fıstığının standartlarının korunması ve pazar payının artırılması için AB tescil başvurusunda bulunduklarını ifade etti. Yıllık ortalama 50 bin ton üretim yapılan yer fıstığının 750 tonu ihraç ediliyor ve bu ihracattan yaklaşık 1,5 milyon dolar döviz girdisi sağlanıyor. AB tescili ile ihracatın daha da artması bekleniyor. Çenet, "Osmaniye fıstığının taklitlerinden korunması, yerelliğinin dünyaya tanıtılması ve bölge insanımızın emeğine değer katılması için AB tesciline başvurduk. Coğrafi işaretli ürünler dünya genelinde 200 milyar, Avrupa’da ise 75 milyar dolar ticaret hacmine sahip. Biz de Osmaniye fıstığımızın bu ticaretten pay almasını hedefliyoruz" dedi.

Çenet, itiraz süresinin sona erip coğrafi işaret tescilinin onaylanmasını sabırsızlıkla beklediklerini belirtti. Osmaniye yer fıstığının AB tescili ile Avrupa pazarında hak ettiği yeri alması ve ürünün uluslararası alanda tanınırlığının artması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN