ABD ve Fransa'dan Kıbrıs'a büyük çıkartma

ABD ve Fransa'dan Kıbrıs'a büyük çıkartma

Enerji krizi ve sondaj gerilimi sonrasında Akdeniz’in en sıcak adası haline gelen Kıbrıs’ta süper güçler kendilerini göstermeye başladı. ABD’nin İngilizlerin Kıbrıs’taki Ağrotur Üssü´nde, askeri üs inşa ettiği bildirilmesinin ardından Fransa da bölgeye ‘Charles De Gaulle’ adlı savaş gemisini gönderdi.

HÜSEYİN İSTEMİL

Kıbrıs açıklarında bulunan dev gaz yatakları Akdeniz’in sularını ısıtıyor. Kıbrıs açıklarında da tespit edilen yatakların dünyanın en zengin doğalgaz rezervleri olduğu ortaya çıkınca dünya enerji devleri de bölgeye akın etmeye başladı. Son olarak Doğu Akdeniz’de yaşanan doğalgaz geriliminde Rumların yanında yer alan Fransa, bölgeye ‘Charles De Gaulle’ adlı savaş gemisini gönderdi. Bölgede bir süre gezinen savaş gemisi Güney Kıbrıs’taki Limasol Limanı’na demirledi. Limasol Limanı’na demirleyen gemiyi Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile Savunma Bakanı Savvas Angelidis ziyaret etti. Rum lider Anastasiadis, Fransa’nın savaş gemisi ile `gerginlik yaratmak isteyenlere açık bir mesaj verdiğini´ söyledi. İçerisinde bin 200 bahriyeli, 600 deniz piyadesi ve deniz kuvvetleri personeli bulunan gemide, 20 Rafale Marina savaş uçağı, iki adet erken uyarı sistemiyle donatılmış Hawkeye E2-C radar uçağı, bir adet Caiman helikopteri ve iki adet Dauphin Pedro helikopteri bulunuyor.

Savaş gemisinde düzenlenen resepsiyona katılan Anastasiadis ‘’Türkiye saldırgan tavrını sürdürüyor. Askeri tehditlerde bulunuyor. Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi içinde yasadışı sondaj çalışmaları yapıyor. Mağusa’nın tellerle örülü bölgesi (Kapalı Maraş) için tehditlerde bulunuyor. Libya ile yasadışı bir memorandum imzaladı’’ ifadelerini kullandı.

ABD BİR İNSANİ YARDIM, BİR DE SAVAŞ ÜSSÜ İNŞA EDİYOR

Öte yandan, Amerika´nın, İngilizlerin Kıbrıs’taki Ağrotur Üssü´nde, askeri üs inşa ettiği bildirildi. Askeri üssün yaklaşık 10 bin metrekare büyüklüğünde olduğu ve Amerikalıların savaş faaliyetlerine ev sahipliği yapmasının planlandığı belirtildi. Rum medyası, ABD ile Türkiye arasındaki gergin ilişkilerin ABD´nin Türkiye´deki İncirlik Üssü´nün kapanmasına yol açması durumunda, üssün buraya taşınması için planlanmakta olduğunu ileri sürdü. Üstelik bu ABD’nin bölgedeki tek varlığı da değil. Fileleftheros gazetesi ‘Baf’ta Amerikan Kuvvetleri’ başlıklı haberinde Baf’ta bulunan Andreas Papandreu Hava Üssünde, Amerikalılara ait özel bir insani yardım misyonu birliğinin konuşlandığını belirtti. Gazete, Amerikalılardan oluşan birliğin, gerilim, kriz ve hatta çatışma alanlarından insanların nakli ve korunması için, hızlı ve etkili eylem gerektiren misyonlarda uzmanlaşmış küçük bir birlikten ibaret olduğunu belirtmişti.

KIBRIS’TAKİ GAZ YATAKLARI NEDEN ÖNEMLİ?

Dünya’daki Kuzey Denizi gibi eski petrol sahalarındaki üretim düşmesi ve artık ‘kolay petrol’ döneminin sona yaklaşması nedeniyle hidrokarbon arama ve sondaj şirketleri odaklarını daha derin sulara ve geçmişte pek ilgi gösterilmeyen alanlara yöneltmeye başladı. Doğu Akdeniz Havzası bu eğilimin sonucu son yıllarda enerji-politiğin merkezine oturmuş bulunuyor.

GÖVDE SAVAŞLARINDA AKDENİZ CEPHESİ

Doğu Akdeniz, son dönemde askeri hareketliliğin çok arttığı bir bölge konumunda. Suriye meselesi nedeniyle Rusya Federasyonu, ABD, Büyük Britanya ve Fransa gibi ülkeler bu bölgede önemli bir deniz gücü bulunduruyorlar. Türkiye ve Yunanistan da bu bölgede önemli bir askeri hareketlilik içindeler. Bölgedeki varlığının sınırlandırıldığı kaygısındaki Türkiye son dönemde yaptığı Mavi Vatan-2019 tatbikatıyla gündeme geldi.

EN BÜYÜK GAZ REZERVİ ABD’Lİ ŞİRKETTE

ABD’nin enerji devi Exxon Mobil 2018 sonunda Kıbrıs Adası’nın güney tarafında yer alan 10 numaralı parselde doğalgaz aramaya başlamıştı. Bu sahada yapılan çalışmada ilk haber ise 2019’da geldi. Katar etrolium ile ortak çalışma yürüten şirket ada açıklarında dünyanın en büyük gaz rezerjlerine ulaştıklarını açıkladı.

RUMLARIN TEHLİKELİ FÜZE ADIMI

Bölgedeki yabancı süper güçlerin yanı sıra Rumlar ve Türkler arasında da gerilim tırmanıyor. Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmaları kapsamında İsrail, Yunanistan ve Mısır’la işbirliğine gidip Türkiye’yi provoke eden Kıbrıs Rum tarafının Avrupalı füze şirketi MBDA’dan karadan havaya ve gemi savar füzesi alması bölgedeki tansiyonu yükseltmişti. Daha önce Türk sondaj gemilerini gözetlemek için İsrail’den İHA satın alan Rumlar bu hamleyle silahlanmaya ağırlık vereceğinin sinyallerini vermişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN