(Özel Haber) Aksaray’da küçükbaş hayvancılık teşvikle büyüyor

(Özel Haber) Aksaray’da küçükbaş hayvancılık teşvikle büyüyor

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da geçmiş yıllarda geride kalan küçükbaş hayvancılık, hükümetin son yıllarda yapmış olduğu projeler ve desteklemelerle hızla büyüyerek ivme kazanıyor

Üreticisine para kazandıran, üreticisinin yüzünü güldüren küçükbaş hayvancılık son yıllarda her yıl yüzde 20 civarında artış gösterirken, işletmelerin bu işten para kazanması da sektörü ciddi anlamda canlandırdı.Aksaray’ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu belirten Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, TÜİK verilerine göre Aksaray’da 540 bin küçükbaş hayvan olduğunu ifade ederek, “İlimiz tarım ve hayvancılık şehri. Koyun sayımızda giderek artıyor. Şu anda TÜİK verilerine göre 540 bin tane Aksaray’da hayvanımız mevcut. Bahar ayları da doğum ayları. Şubat Mart aylarında hayvanlarımız doğum yapıyor. Bu sayının 800-850 bin civarlarına çıktığını görüyoruz. Tabi bu sirkülasyon bir taraftan doğumla devam ediyor, bir taraftan bu hayanlar kesime gidiyor, kurban oluyor, adaklık oluyor. Koyunlardan bir yılda 2 kuzu almakta mümkün. O yüzden hayvan sayımız giderek artıyor. İnşallah bu sene para da ediyor. Üreticimiz çok memnun. Kuzu fiyatlarımız 550, 600, 650 civarlarında satış yapıyoruz. İnşallah kurbanda da daha bereketli geçeceğini düşünüyoruz. O yüzden hayvancılık bir ivme de kazandı. Tabu üreticimiz para kazanırsa, para kazanmaya devam ederse sürdürülebilir bir koyunculuk için kendisi de bu konularda daha ciddi anlamda katkı sağlamaya başlıyor. Tabi küçükbaş hayvancılık hem ilimizde hem ülkemizde geride kalmıştı. Ama son yıllarda yapılan desteklemeler, özellikle hükümetimizin yapmış olduğu projeler ve destekler hayvancılığı belli bir noktaya getirdi. İşletmelerin bu işten para kazanmasıyla birlikte de hayvan sayımız giderek artıyor” dedi."Küçükbaş hayvancılık bir aşktır, seven insan yapar"Küçükbaş hayvancılığın bir aşk, bir sevgi mesleği olduğunu belirten Başkan Aktürk, “Her yıl düzenli olarak yüzde 15-20 civarında düzenli olarak bir artış mevcut. Tabi artışın gerekçesi de insanlar bu işten para kazanıyor. Para kazandıktan sonra da bu işi severek yapıyor zaten. Çünkü koyunculuk başka bir mesleğe benzemez. Bu işi sevmeyen insan yapamaz. Çünkü çok zahmetlidir. Sosyal hayat noktasında çok ciddi sıkıntıları var bu mesleğin. Ama bir aşktır. Yani seven insan bu işi yapar. Tabi insan mesleğinden para kazanırsa bu işi sürdürebilir ama küçükbaş hayvancılık sevgi olmadan yapılacak bir iş dalı değil. Hem para kazanmalı, hem de bu işi seveceksin, yoksa olmaz. Çok fazla zahmet, uğraş gerektiren, sıfır sosyal hayatı olan bir meslek” şeklinde konuştu.

AKSARAY/İHA

(FOTOĞRAF)



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN