Somuncu Baba’ya Osmanlıca mezar taşı

Somuncu Baba’ya Osmanlıca mezar taşı

Anadolu evliyalarının büyüklerinden Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, diğer adıyla Somuncu Baba’nın ve müritlerinin Aksaray’daki kabir taşları Osmanlıca aslına uygun olarak yenilendi

Aksaray Belediyesi tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında daha önce Latin harfleriyle yazılı olan mezar taşları, celî sülüs hat yazılarıyla aslına uygun bir şekilde yenilendi. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bilen ve ekibi tarafından yürütülen projede, Osmanlıca yazılar mermer üzerine işlenerek altın varakla kaplandı. Mezar taşları ile birlikte türbedeki çilehane ve mescitteki kitabeler de ahşap üzerine altın varak kaplamalı olarak yenilendi. Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, mezar taşlarını aslına uygun şekilde Osmanlıca olarak yenilediklerini söyledi.Proje sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bilen ise, “Mezar taşları ve kitabeler asırlarca dayanacak şekilde yenilendi. Somuncu Baba Hazretlerinin ve müritlerinin mezar taşlarında Osmanlı Türkçesi ile altın varak kullanılarak mermer ve yazı arasında karşıtlık oluşturularak daha iyi görünmeleri sağlandı. Bu da kabir taşlarının okunmasını teşvik ediyor. Mezar taşları aslında tarihten günümüze ışık tutan birer vakanüvislerdir” şeklinde konuştu.

AKSARAY/İHA



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN