Akdeniz tropik aslan balığı kaynıyor

Akdeniz tropik aslan balığı kaynıyor

Pasifik Okyanusu ve Kızıldeniz’de yaşamasına rağmen Süveyş kanalı ile kıyılarımıza kadar gelen Pasifik aslan balığı artık Akdeniz’in her yerinde görülebiliyor.

Tropik denizlerin gösterişli balığı Pasifik aslan balığı artık Akdeniz’deki tüm kıyılarımızda görülüyor. Pasifik Aslan balığı, geçen yıl Türkiye’de ilk olarak İskenderun Körfezi’nde İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan tarafından sualtı araştırmasında tespit edildi. Varlığı ülke çapında şaşkınlık yaratan balığın, popülasyonunda yaşanan hızlı artış, küresel ısınmayı akıllara getirdi.

Balığın ısısı artan Akdeniz’e kolaylıkla uyum sağladığı ve aşırı çoğaldığı belirlenirken, vücudundaki yüzgeçleri ve uzatılarıyla oldukça süslü bir balık olan aslan balığının, görüntüsü kadar kendini savunmak için geliştirdiği zehri de ilgi çekiyor. Milliyet Gazetesi'nden Gökhan Karataş'ın haberine göre yüzgeç iğneleri zehirli olan aslan balığının gelişini ve kısa sürede çoğalmasını denizlerimizdeki ısınmaya bağlayan Prof. Dr. Turan, küresel ısınmanın deniz biyoçeşitliliğini de tehdit ettiğini belirtti. Turan, “Denizel ekosistem, küresel ısınmanın etkilerini daha hızlı hisseder. Küresel ısınma sonucunda bazı canlı türleri yaşam ortamlarını değiştirir ve yeni ortamlarında baskın tür olabilir. Aslan balığı kıyılarımızda yerleşim gösterdiği alanlarda diğer canlılara zarar verebilir” dedi.

‘Her dalışta görüyoruz’

Turan, Süveyş Kanalı’nın açıldığı 1869’dan itibaren Hint Okyanusu ve Akdeniz arasında bağ kurulduğunu ve iki deniz arasında biyolojik göçün başladığını vurguladı. Akdeniz’in küresel ısınmadan dolayı tropikalleşmeye başladığını söyleyen Turan, “Günümüzde denizlerimizde lessepsiyen(Kızıldenizgöçmen) balık türü 70’i geçti. Bu türler bulundukları yerde diğer canlılarla rekabete girerek onların yerini almakta. Böylece besin zincirlerinin değişmesine, yeni hastalıkların taşınmasına ve özellikle endemik türlerin azalmasına neden olabilmektedirler. Pasifik aslan balığının dikenlerindeki zehir insana temas ederse yüksek acı verir. Alerjisi veya kalp rahatsızlığı olanlarda çok kötü sonuçlara neden olur” diye konuştu. Aslan balığını Kaş açıklarında görüntüleyen dalgıç Önder Moğol ise, “Artık Akdeniz’te her dalışımızda görebiliyoruz. Tehlikesini bildiğimiz için yaklaşmıyoruz ve yanımızdakileri de uyarıyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN