Afganistan’a sağlık alanında destek devam ediyor

Afganistan’a sağlık alanında destek devam ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yeryüzü Doktorları işbirliğinde Kabil’de muayene ve ameliyatlar gerçekleştirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yeryüzü Doktorları işbirliğinde Kabil’de AIMA’nın yönettiği Al-Hayat Vakıf Hastanesi’nde 182 hastanın muayenesi ve 36 hastanın ameliyatı gerçekleştirildi. Tıp alanında ender rastlanan ve Afganistan tarihinde daha önce hiç gerçekleştirilmemiş olan cerrahi operasyonlarda imza atan 2 uzman ürolog, 1 kadın doğum uzmanı, 1 anestezist, 2 ameliyathane hemşiresi, 1 proje koordinatörü ve 1 de proje asistanından oluşan 8 kişilik ekip yüzlerce hastanın yüzünü güldürdü. Böbrek taşı ve prostat gibi hastalıkların cerrahi müdahalesi ilk defa gerçekleştirildi. Yine tıp alanında ender rastlanan 8-9 yaşlarında bir erkek çocuk da başarılı bir operasyondan sonra sağlığına kavuştu. Türk doktorların geleceğini duyan yüzlerce hasta günler öncesinden yola düştüler. Afganistan’ın Badakhsan Bölgesi’nden 3 gün boyunca yürüyerek dağ yolundan şehre varan ve 3 günde otobüs ile Kabil’e ulaşan Rayiha adında bir ninenin azimli hikayesi yürekleri dağladı. Midesinde 25 santimetrelik bir kitlenin meydana gelmesi ile tüm hayatı alt üst olan nine Türk doktorların geleceğini duyunca dağ, taş dinlemeden kilometrelerce yolu yürüyerek hastaneye ulaştı. Yapılan tetkikler sonucunda hemen ameliyat edilmesine karar verilen ve başarılı bir operasyon ile sağlığına kavuşturulan ninenin sözleri yapılan işin ne kadar hayati olduğunu gösteriyordu. Rayiha Nine, “Duyduk ki Türkler gelmiş, biz de düştük yollara yanınıza geldik, siz buraya gelmeden evvel bizim hiç dermanımız yok idi, umudumuz yok idi, fakir idik. Ama siz geldiniz bizi iyileştirdiniz, Allah sizlerden razı olsun” diye konuştu.TİKA Kabil Koordinatörü Mustafa Bütün de doktorlar heyetini hastanede ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı ve sahada her türlü desteğin sağlanacağını belirtti. Türkiye’nin TİKA aracılığıyla 2004 yılından bu yana Afganistan’da inşa ettiği klinik ve hastanelerle 7 milyondan fazla hastaya şifa dağıttığını ve yüzlerce doktorun da eğitimden geçirildiğini ifade ederek sağlık alanındaki projelerin artarak devam edeceğini söyledi.

ANKARA/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN