Özdebir, sanayi ürünlerinin denetimi için yetki istedi

Özdebir, sanayi ürünlerinin denetimi için yetki istedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Ürün Güvenliği Haftası”nın açılış toplantısı Ankara Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 10 ayrı kamu kuruluşu tarafından yapılan sanayi ürünleri denetiminin daha etkin yapılabilmesi için sanayi odalarına da numune alma yetkisi verilmesi gerektiğini söyledi. Özdebir, “Son yıllarda yapılan denetimlerde, asansörler yüzde 30, taşınabilir basınçlı ekipmanlar yüzde 15, makineler yüzde 14, gaz yakan cihazlar yüzde 10, elektrikli ekipmanlar yüzde 12 civarında standartlara uygun bulunmamıştır. Bakanlığımız, düzenlenmiş ve düzenlenmemiş alanlarda, sanayi ürünlerinin denetiminde, haksız rekabetin önlenmesi, merdiven altı kalitesiz üretimin yaygınlaşmaması , uzak doğudan gelen güvensiz ürünlerin daha iyi denetlenebilmesi için bizlere de yetki verebilir. Bakanlığımız, riskli ürünlerin yer aldığı sektör ve ürün gruplarında bizlere vereceği yetkiyle, numune alınmasını sağlamak, bu numuneleri Bakanlığın uhdesinde bulunan veya yetki verdiği laboratuvarlara gönderme görevi ile daha hızlı bir mekanizmanın işlemesini sağlayabilir” ifadelerini kullandı.Bu haftanın tüm ülke genelinde etkin bir şekilde kutlanması gerektiğine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik de, “Bakanlığımız kimsenin gözünün yaşına bakmadan, haklının ve doğrunun yanında, yanlışın karşısında olacaktır. Vatandaşımız, kullandığı aletlerin denetleyicisinin bakanlığımız olduğunu bilmelidir” dedi. Çelik ayrıca, hatalı üretici cezalandırılırken, 5 yıl boyunca doğru ve güvenli ürün üreticilerinin de tespit edilerek ödüllendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.Programda söz alan Müsteşar Veysel Yayan ise, “Sanayi ürünlerinin denetimini 10 ayrı kamu kuruluşunun gerçekleştirdiğini, toplam denetimlerin ise yüzde 70’ini kendi bakanlık personelinin yaptığına dikkat çekti. Yayan, özellikle uzakdoğudan gelen mallarda ciddi ihlallerin olduğunu vurguladı ve insan ve çevre sağlığına yarattığı riskin yanısıra yerli sanayiciye karşı büyük bir haksız rekabet oluştuğunu ifade ederek bunu izin vermeyeceklerini belirtti. Yerli üreticilere de mesaj veren Yayan, “Geçmişte Japonya, şimdi ise Çin ve diğer uzak doğu ülkelerinin düştüğü duruma düşmemeli,Türk malı imajının dünyanın her tarafında kabul edilebilir hale gelmesi için çaba göstermeliyiz” dedi.Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Müsteşar Veysel Yayan, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetim Genel Müdürü Uğur Büyükhatipoğlu, TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, bakanlık bürokratları ve sanayiciler katıldı.

ANKARA/İHA

(FOTOĞRAF)



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN