TİKA’dan Meksika’daki kadın istihdamına destek

TİKA’dan Meksika’daki kadın istihdamına destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Meksika’da "Güçlü Kadın Güçlü Meksika" programı kapsamında desteğe muhtaç bekar annelere meslek edindirme, istihdam oluşturma ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla dikiş-nakış atölyesi kurdu

Meksika’nın başkenti ve en büyük şehri Meksiko City, düzenleyici yetkilere sahip olan fakat iç yönetimlerinde tamamen özerk olmayan 16 ilçeden oluşuyor. Iztapalapa, 2 milyon nüfusu ile ülke genelinde en kalabalık ilçe olma özelliği taşıyor. Meksiko City’de yaşayan toplam nüfusun yüzde 20.54’ü Iztapalapa sınırları içerisinde ikamet ediyor. İlçedeki çarpık yapılaşma ve altyapı sorunları birçok insanı temel hizmetlerden yararlanmasından mahkum bırakıyor. Iztapalapa hayatın bir nebze olsun ucuz olmasından dolayı özellikle 1980-1990 yılları arasında ülkenin kırsal kesimlerinden yeni iş imkanları ve diğer ekonomik sebeplerden dolayı başkent Meksiko City’e göç eden ailelerin akınına uğradı. İşsiz genç nüfus oranının yüksek olduğu ilçede sakinlerin çoğu yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İlçedeki nüfus yapısı dikkate alındığında genel olarak ailelerin geçim yükü kadınların omuzlarında. Genç yaşta çocuk sahibi olunması ve çeşitli sebeplerden dolayı kadınların çocukları ile birlikte tek başına kalması ciddi sıkıntılara yol açıyor. 2017 yılında hayata geçirilen "Soldaderas Güçlü Kadın Güçlü Meksika" programı kapsamında TİKA tarafından Iztapalapa ilçesinde ekonomik sosyal marjinalleşmenin yüksek olduğu Xalpa semtinde desteğe muhtaç bekar annelere yönelik meslek edindirme faaliyetleri kapsamında bir dikiş nakış atölyesi kuruldu. Iztapalapa ilçesinde ailelerinin geçimini sağlamaya çalışan toplam 301 bin 118 kadın yaşıyor. Kurulan dikiş-nakış atölyesi ile Xalpa semtinde yaşayan yaklaşık 9 bin aile reisi kadına yönelik kurs hizmeti verilmesi hedefleniyor.TİKA’nın katkıları ile kurulan dikiş-nakış atölyesinin açılış töreninde konuşan TİKA DOGAL Daire Başkanı Dr. Rahman Nurdun, TİKA olarak bu yıl başlatılan programda kadınlara yönelik meslek edindirme eğitimleri kapsamında yaptıkları ilk projeyi açmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Nurdun, “Tüm dünya ülkelerince 2000 yılında kabul edilen bin yıl kalkınma hedefleri kapsamında Türkiye olarak faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi ve kadınların güçlendirilmesine yönelik üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz” diyerek kadınların kendi ayakları üzerinde durmasına yönelik projelere TİKA olarak devam edeceklerini belirtti.Santa Catarina Bölge Direktörü Cutberto Panchi Sanchez, TİKA’nın kadınların çalışma hayatına katılımları konusunda vermiş olduğu desteğin önemli olduğunu ve ilçelerinde yaşayan kadınların toplum içindeki yerlerini sağlamlaştırması ve birey olarak söz sahibi olmalarına katkı sağlayacağından dolayı Türkiye’ye sonsuz teşekkürlerini iletti.Törene TİKA DOGAL Daire Başkanı Dr. Rahman Nurdun, Santa Catarina Bölge Direktörü Cutberto Panchi Sanchez, Iztapalapa Kalkınma Promosyon Bölüm Şefi Laura Patricia Flores Chavez, Meksika Program Koordinatörü Muhammed Ünal, eğitim alan kadınlar ve ilçede yaşayan vatandaşlar katıldı.

ANKARA/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN