Mavi Ev’de Demans ve Alzheimer konuşuldu

Mavi Ev’de Demans ve Alzheimer konuşuldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlı dostu projesi ‘Mavi Ev’de ‘Yaşlılıkta sık görülen Hastalıklar ve Demans için Risk Faktörleri’ konuşuldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Merkezi “Mavi Ev”, “Yaşlılıkta Sık Görülen Hastalıklar ve Demans için Risk Faktörleri” konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. İsmail Tufan’ın yaptığı programa Ege Üniversitesi Geriatri Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin konuşmacı olarak katıldı.Bütün kuşağı etkiliyorDoç. Dr. Sevnaz Şahin, yaşlanma ve yaşlanmayla ilgili ortaya çıkan hastalıkların nedenleri, teşhisleri ve tedavilerine değindi. Eğitim düzeyi, eğitim yılı ve ilgi alanları arttıkça Demans, Alzheimer gibi hastalıkların azaldığını ifade eden Doç. Dr. Şahin, “Tansiyon, şeker, kolestrol ve obezite gibi rahatsızlıklar orta yaşlarda kontrol altına alınmazsa ileri yaşlarda demans olarak yansıyan risk faktörlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkabiliyor” dedi.Alzheimer hastalarına yaklaşımın önemine vurgu yapan Doç. Dr. Şahin, hastalığın bütün kuşakları etkileyebileceğini belirterek şunları söyledi: “Hastalarımız neyin yanlış olduğunun farkında değil. Nasıl düzeltebilir bununla ilgili ciddi sıkıntı var. Davranışsal yaklaşım ve ailenin hastalığı tanıması bu aşamada çok önemli. Alzheimer kişi hastalığı değil, aile hastalığıdır. Bütün aileyi torunlara kadar bütün kuşakları etkileyen bir hastalıktır.”Önemli bir terapi süreciAkdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan da, bu toplantıların 15 gün arayla farklı konu ve konuklarla gerçekleşeceğini ifade ederek toplantıların bir terapi süreci olduğunu belirtti. Tufan, “Bugün gerçekleştirdiğimiz bu eğitim modelinin içerisinde bulunan herkesin Demans ve Alzheimer riski olabildiğince azalıyor. Burada bulunanlar çok şanslılar. Arkeolojiden, nörolojiden, ortopediden veya diğer bütün bilim dallarından ders alarak ruhlarını ve beyinlerini tazeliyorlar. O açıdan hepimiz aynı gemide ve çok önemli bir terapi sürecindeyiz” dedi.

ANTALYA/İHA


(FOTOĞRAF)



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN