Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat: “Desteklemeler yetersiz”

Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat: “Desteklemeler yetersiz”

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Bakanlar Kurulu tarafından 2017 yılında yapılacak tarımsal desteklemelerin yetersiz olduğunu iddia etti

Desteklemeleri değerlendiren Sözat, "Balıkesir’de ağırlıklı olarak hububat ve hayvancılık tarımı yapıldığından, öncelikle onları inceleme imkanım oldu. Hububatta 13 lira mazot 4 lirada gübre olmak üzere toplam 17 liralık destekleme yapılacağı ilan edilmiş. Geçen sene bu rakamlar 11-12 lira civarındaydı, 5 liralık bir fark olmuş. Eğer Türkiye üretim politikalarına dönmezse, tüketen ithal et politikaları yerine üreten politikalara dönmezse bu sıkıntılar bitmez. Önemli olan şey üretimi teşvik edecek tedbirlerdir. Sadece desteklemeye verilecek paralarla bir üretim politikası doğru değildir. Üretimi kolaylaştıracak, teşvik edecek bir tarım politikasına ihtiyaç vardır. Şu anda Türkiye’de üreten değil, üretmeyen karlı hale geldi. Son 8-10 yıl içinde eğer 4 milyon hektar arazi boş kalıp ekilmemişse dönüp arkamıza bakmamız lazım.Nadasa 5 lira teşvik verilmiş. Nadasa 5 lira teşvik vereceğine, nadasa bırakmadan o toprağı ektirebilecek politikalar bulmak lazım. Ben bu kararnamenin içinde maalesef tarımı üretimi teşvik edecek bir uygulama göremedim. Bizdeki en büyük sıkıntı pazar sıkıntısı. Domates biber ekiliyor elde kalıyor. İthalata dayalı tarım politikaları ülkenin yararına değil, birilerini zengin eder" şeklinde konuştu.

BALIKESİR/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN