Batman Belediyesi Atık Su Tesisinden 98 bin TL’lik elektik üretiliyor

Batman Belediyesi Atık Su Tesisinden 98 bin TL’lik elektik üretiliyor

Batman şehir merkezinden yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki İkiztepe köyü mevkiinde bulunan ve günde ortalama 61 bin metreküp hidrolik kapasiteye göre mekanik, biyolojik, çamur arıtımı olarak tasarlanan atık su arıtma tesisinde günlük 56 bin metreküp su arıtılıyor

Tesiste, aylık 98 bin TL’lik elektrik üretiliyor.Tesiste çamurların çürütülerek metan gazı üretildiğine dikkat çeken Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, bu sayede ham çamurun Batman Çayı’na karışmasının önlendiğini ve ekolojik dengeye büyük katkı sağlandığını söyledi. Ekolojik dengenin korunmasında önemli bir görev üstlenen Atık Su Arıtma Tesisinde, evsel atıklar sırasıyla, kaba ızgara, kum ve yağ tutucu havuzların ardından çökeltim havuzunda bekletilerek Batman Çayı’na arıtılmış bir şekilde verilmesi sağlanıyor. Atık Su Tesisinin kendi elektrik, ısı ihtiyacını kesintisiz karşılayabilecek ve biogaz yakıtlı gaz motorunu çalıştırabilecek enerji üretebildiğine dikkat çeken yetkililer, ayrıca kurutulan çamurun geri dönüşüm işlemiyle tarlalarda kullanılabilecek gübre haline getirildiğini kaydetti.2017 yılının ilk 6 ayında tesise gelen atık su debileri, ocakta 1 milyon 638 bin 911 metreküp, şubatta 1 milyon 362 bin 366 metreküp, martta 1 milyon 641 bin 892 metreküp, nisanda 1 milyon 661 bin 86 metreküp, mayısta 1 milyon 714 bin 325 ve haziranda 1 milyon 538 bin 672 metreküp oldu. Tesiste, maksimum değerlere göre, gaz üretimi 3 bin N/metreküp, aylık elektrik üretimi 200 bin kWh, elektrik getirisi ise 98 bin TL olarak hesaplandı.

BATMAN/İHA

(FOTOĞRAF)



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN