Arkeoloji sohbetlerinde ’Orta Anadolu’da Neolitik Dönem’ ele alındı

Arkeoloji sohbetlerinde ’Orta Anadolu’da Neolitik Dönem’ ele alındı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen Arkeoloji Sohbetleri’nin konukları İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof

Dr. Mihriban Özbaşaran, Öğr. Gör. Dr. Nurcan Kayacan ve Arkeolog Dr. Güneş Duru oldu.Etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Türkteki, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin kuruluşunun 10’uncu yılı dolayısıyla bu yıl düzenleyeme başladıkları Arkeoloji Sohbetleri’nin 3’üncüsünde, uluslararası ölçekte uzmanlaşmış bir kazı ekibinin 3 üyesini ağırladıklarını söyledi. Türkteki, konuşmasının devamında; “Konuklarımızın Türkiye’nin hemen her coğrafyasında özellikle neolitik dönemle ilgili çalışmaları var ancak son yıllarda çalışmalarını Orta Anadolu’da yoğunlaştırdılar. Musular kazısının yanında Çatalhöyük’te birlikte çalıştılar. Çalışmalarını Kapadokya bölgesinde; ilk tarım, ilk evcilleştirme deneyimleri, ilk madencilik, konut mimarisi gibi birçok ilkin gerçekleştiği Aşıklı Höyük’te ve bölgedeki yüzey araştırmalarıyla devam ettiriyorlar. 1989’da Ufuk Esin Hoca’yla başlayan Aşıklı Höyük çalışmaları, 2006 yılında başlanan ikinci aşamada ortaya konan yeni stratejiler doğrultusunda koruma, sergileme projeleri, deneysel arkeoloji çalışmaları, disiplinler arası çalışmalar ve kuramsal yaklaşımı içeren bir proje olarak tarif edilebilir. Dolayısıyla bir yandan Aşıklıların geçmişini araştırırken aynı zamanda arkeolojinin geleceğiyle ilgili de hem kaygıları hem hedefleri olan bir ekibi ağırlıyoruz” ifadelerini kullandı.Söyleşide Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran ‘Orta Anadolu’nun Neolitikleşmesi’, Öğr. Gör. Dr. Nurcan Kayacan ‘Orta Anadolu’da Göçer Topluluklar’ ve Dr. Güneş Duru ‘Neolitik, Nereden Nereye?’ başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.Etkinlik sonunda Yrd. Doç. Dr. Murat Türkteki tarafından konuklara Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin anı tabağı hediye edildi.

BİLECİK/İHA

(FOTOĞRAF)



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN