Muhafazakar siyaset Korkut abisini kaybetti

Muhafazakar siyaset Korkut abisini kaybetti

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kardeşi, eski bakanlardan Korkut Özal hayatını kaybetti. Yarın İstanbul’da son yolculuğuna uğurlanacak Özal için Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu taziye mesajı yayınladı.

Eski İçişleri Bakanlarından, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kardeşi, Prof. Dr. Korkut Özal, dün sabaha karşı İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti. 87 yaşındaki Korkut Özal’ın saat 04.40’ta solunum ve dolaşım yetmezliği nedeniyle vefat ettiği belirtildi.

16-11/03/asd-1478139324.jpgİçişleri Bakanı Korkut Özal, 1977’de düzenlenen basın toplantısında.

Özal, yarın Fatih Camisi’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Yeni Topkapı Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanına defnedilecek. Korkut Özal’ın ölüm haberini alan yakınları Üsküdar Altunizade’de bulunan evine akın etti.

Korkut Özal'ın arşiv görüntüsü

16-11/03/sf-1478139077.jpgİçişleri Bakanı Korkut Özal, 3 Ocak 1978’de Yusuf Kahraman Polis Okulu’nda mezuniyet törenine gelişinde Emniyet Genel Müdürü Vecdi Gönül (sol arka 2) ile birlikte.

Korkut Özal’ın ölümüyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım taziye mesajı yayınladı. Yıldırım, mesajında şunları belirtti: “Sayın Korkut Özal, yakın siyasi tarihimizin zor dönemlerinde ülkemize büyük hizmetlerde bulunmuş, demokratik duruşu ve bütünleştirici üslubuyla milletimizin gönlünde son derece saygın bir yer edinmiş, Türkiye’nin demokrasi ile kalkınması için hayatı boyunca büyük hizmetlerde bulunmuştur.

16-11/03/wre.jpgBaşbakan Turgut Özal, 17 Haziran 1988’de kardeşi Korkut ve Yusuf Özal’ın evini ziyaret etti.

Ülkemizin manevi değerlerini koruyarak gelişmesine öncülük eden Merhum Erbakan’a siyasi mücadelesinde uzun yıllar yol arkadaşlığı da yapan sayın Korkut Özal; ciddi bir devlet adamı, samimi bir vatanperver ve yüksek insani değerlere sahip bir siyasetçidir. Merhum Korkut Özal’ı ebedi hayata uğurlarken ülkemize kazandırdığı değerlerden dolayı şükranlarımızı ifade ediyorum.”

ARKADAŞLARI UNUTMADI

Özal’ın ölümüyle ilgili eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da mesajında “Türk siyasi hayatında önemli yere sahip, aile dostumuz muhterem Korkut Özal’a yüce Rabbim’den rahmet niyaz ediyorum. Mekanı cennet olsun” dedi.

16-11/03/3kr11korkutozal1.jpgKorkut Özal ağabeyi 8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal ile  birlikte.   

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın kardeşi, eski bakanlarımızdan Korkut Özal, Hakk’a yürüdü. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı. TAŞ Mektep Kayseri Lisesi Mezunları Derneği de, yaşamını yitiren Kayseri Lisesi 1945-46 yılı mezunu Korkut Özal için başsağlığı mesajı yayımladı.

16-11/03/3kr11korkutozal2.jpgKorkut Özal, 1981’de Necmettin Erbakan ve arkadaşlarının sıkıyönetim komutanlığı askeri mahkemesinde yargılanmaları sırasında.

ÜNİVERSİTE AMFİSİNDEN SİYASET KÜRSÜSÜNE 28 ŞUBAT’TA DİK DURDU

Devlet adamı olmanın hakkını veren isimlerden Korkut Özal, mütevazi kişiliği, birikimi ve demokratik duruşuyla siyasete değer kattı. 28 Şubat darbe sürecinde dik duran Özal, yapılan hukuksuzlukları ve seçilmiş hükümete yönelik antidemokratik tavrı her fırsatta eleştirdi.

16-11/03/ds.jpg20. Dönem ANAP İstanbul Milletvekili Korkut Özal yemin töreninde.

87 yaşında Hakk’ın rahmetine kavuşan Özal, devlet adamı olmanın hakkını veren isimlerin başında geliyordu. Mütevazi kişiliği, birikimi ve demokratik duruşuyla siyasete değer katan Özal, bilim adamı kimliğiyle de biliniyordu. 1929’da Malatya’da doğan Korkut Özal, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden 1951 yılında inşaat yüksek mühendisi olarak mezun oldu. 1951-1961 tarihlerinde Devlet Su İşlerinde (DSİ) Malatya Şube Baş Mühendisi, Elazığ Bölge Müdürü ve Genel Müdürlük İşletme Dairesi Reisi olarak çalışan Özal, 1956-1957 yıllarında ABD’de su kaynakları sistem planlaması ve yeraltı suları konularında uzmanlık eğitimi aldı. Türkiye’ye döndükten sonra ODTÜ’de öğretim üyeliği görevinde bulunan Özal’a 1965’te profesör unvanı verildi. Özal, Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

İKİ KEZ BAKANLIK YAPTI

1973’te Milli Selamet Partisi’nce (MSP) kendisine yapılan adaylık teklifi üzerine aktif siyasete atılan Özal, 1973 ve 1977 seçimlerinde Erzurum’dan milletvekili seçildi. Tarım ve İçişleri Bakanlığı görevlerinde bulunan Özal, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından siyaseti bıraktı.

AĞABEYİ KAZANINCA TİCARETİ BIRAKTI

25 Eylül 1980’de ağır bir trafik kazası geçiren Özal, uzun tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştu. Özel sektörde üstlendiği yöneticilik görevlerini başarıyla tamamlayan Özal, ağabeyi Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi’nin 1983 seçimlerinde ezici bir sonuçla tek başına iktidar olması ve ağabeyinin Başbakan olarak aktif politikaya girmesi üzerine muhtemel yanlış anlamaların önüne geçmek amacıyla iş ve ticaret hayatından tedrici olarak ayrıldı.

AGİT’TE GÖREV ALDI

Turgut Özal’ın vefatından sonra kendisine yapılan milletvekili adaylık teklifini kabul ederek 24 Aralık 1995 seçimlerinde Anavatan Partisi’nden (ANAP) İstanbul Milletvekili seçilen Korkut Özal, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanlığı ve AGİT Türkiye Parlamento Grubu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Özal, 28 Şubat darbe sürecinde demokrasiden yana tavır aldı. Her fırsatta o süreçte yapılan hukuksuzlukları, halkın oyuyla seçilmiş sivil bir hükümetin görevden el çektirilmesinin yanlış olduğunu dile getirdi. 1997’de Refahyol’un düşürülmesinden sonra kurulan Anasol-D hükümetinin, 28 Şubat cuntasının taleplerini dikkate almasından rahatsızlık duydu. Mesut Yılmaz başkanlığındaki Anasol-D’nin ANAP politikalarına ters icraatlar içerisine girdiğini düşünerek muhalif bir tutum aldı. Parti içerisindeki muhalefetinin sonuçsuz kalması üzerine 13 Ağustos 1997’de partisinden istifa etti. 28 Eylül 1997 tarihinde Demokrat Parti kongresinde genel başkanlığa seçilen Özal, 22 Mart 2001’de bu görevinden ayrıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN