11 yıl sonra ilk seçim

11 yıl sonra ilk seçim

Filistin’deki tarihi Hamas-Fetih uzlaşmasında önemli bir adım daha atıldı. Hamas’ın Gazze’yi Filistin yönetimine devretmesinin ardından, şimdi de genel seçim kararı geldi. 2006’daki son seçim, Gazze’de çatışma ve yönetimin bölünmesiyle sonuçlanmıştı.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Filistinli grupların, Kahire’de yürüttüğü uzlaşma görüşmelerinde önemli bir gelişme daha yaşandı. Gruplar, 2018 yılı bitmeden Filistin’de başkanlık ve parlamento seçimleri yapılması çağrısında bulundu. Filistin uzlaşısının desteklenmesi ve ülkedeki durumun masaya yatırılması amacıyla Mısır’ın başkenti Kahire’de, Filistinli grupların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantı sonrası yapılan açıklamada, 2018 yılı bitmeden başkanlık, parlamento ve ulusal konsey seçimlerinin aynı anda yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan Filistinli siyasi gruplarla istişare ettikten sonra “seçim tarihini belirlemesi” talep edilen açıklamada ayrıca, topluluk uyum komitesinin görevlerini tamamlaması için çalışmalarına yeniden başlaması, hukukun üstünlüğü, güvenlik ve istikrarın korunması, parlamentodaki gruplara yasama konseyini aktif hale getirmeleri çağrısı yapıldı.

Hamas ve Fetih heyetleri, Kahire’deki müzakereler kapsamında 12 Ekim’de Filistin’deki bölünmüşlüğü bitiren “uzlaşı anlaşmasını” imzalamıştı. Anlaşma çerçevesinde, 2011’de Kahire’de toplanan Filistinli grupların, 21 Kasım 2017’de yine Mısır’da bir araya gelmesi kararlaştırılmıştı. Filistinli gruplar, Hamas ve Fetih hareketleri arasında imzalanan uzlaşı anlaşmasını gözden geçirmek için dün Mısır’da görüşmelerine başlamıştı. Mısır’ın başkenti Kahire’de iki gün boyunca kapalı kapılar ardında gerçekleşen uzlaşı görüşmeleri son buldu. Filistin’de Batı Şeria’yı yöneten El Fetih ve Gazze Şeridi’ndeki Hamas’ın başını çektiği gruplar uzlaşarak 2018 yılının sonunda genel seçim yapma kararı aldıklarını açıkladı. Sonuç bildirgesinde, uzlaşı hükümetinin Gazze halkına yönelik sorumluluklarını yerine getirmesi önünde duran engellerin en kısa zamanda kaldırılmasına dikkat çekilirken, Gazze halkının yaşam, sağlık, eğitim alanlarındaki sıkıntılarının özellikle de elektrik, su ve imar sorunlarının son bulması gerektiği vurgulandı. 11 yıl süren anlaşmazlığın geçmişinde iktidarı paylaşamamak yatıyordu.

10 MADDEDE FETİH-HAMAS KRİZİ

* 2006’nın Ocak ayındaki seçimlerinde sürpriz bir hamleyle birinci çıkan parti Hamas oldu. Fetih sonuçları tanımadığını açıkladı.

* 2007 Ocak ayında Hamas, şiddet kullanarak Gazze Şeridi’nin yönetimini ele almıştı.

* 2008 Aralık-2009 Ocak arasında İsrail’in başlattığı Gazze savaşı patlak verdi.

* 2014’te Temmuz-Ağustos aylarında Gazze henüz yaralarını saramadan Tel Aviv, yeniden teyakkuza geçti. Yıkımla mücadele etmeye çalışan bölge dünyadan soyutlandı.

* 2014 Haziran ayında uzlaşı hükümeti kuruldu. Devlet başkanı Mahmut Abbas ‘’Filistin tarihindeki kara sayfayı kapatıyoruz’’ dedi.

* 2017 Mayıs’ta Hamas’ın Siyasi Büro Başkanlığı’na Halid Meşal yerine İsmail Haniyye getirildi. Bu seçimden sonra çözüm girişimleri hız kazandı.

* 2017’nin Eylül ayında Hamas, Gazze İdari Komitesi’nin feshedildiğini duyurdu.

* 2017 Ekim’de Hamas ve Fetih arasında anlaşma sağlandı.

* 2017 Kasım’da kurulan uzlaşı hükümetiyle birlikte Hamas, Gazze yönetimini ve Refah sınır kapısını Mahmut Abbas yönetimine bırakmayı kabul etti.

* 2017 Kasım, Filistin kendi içerisinde 11 yıl süren anlaşmazlığı, 2018 yılında yapılacak bir seçimle noktalamaya karar verdi.

DEVİR-TESLİM 1 ARALIK’TA TAMAM

12 Ekim 2017’de Hamas ve Fetih arasında varılan anlaşmanın hayata geçirilmesi, sosyal barış komisyonunun faaliyetlerine tekrar başlaması, seçim komisyonunun seçimlerin en geç 2018’in sonunda yapılması kaydıyla hazırlıklara başlaması, seçim tarihini belirleme işinin Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a verilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca hukukun üstünlüğü vurgulanırken, 2011 anlaşmasına göre vatandaşların güvenliğini sağlayacak şekilde güvenliğin korunması ve 12 Ekim 2017’de varılan anlaşmanın hayata geçirilmesi istendi. Öte yandan Filistin Yönetimine bağlı Sivil İşler Genel İdaresi Başkanı Hüseyin eş-Şeyh, yaptığı yazılı açıklamada, “Mısır makamları, Refah Sınır Kapısı’nı 25-26-27 Kasım tarihlerinde çift yönlü açacağını iletti” ifadelerini kullandı. Fetih delegasyonunun başındaki yetkili Azzam el Ahmed ise 1 Aralık itibarıyla devir işleminin tamamlanması ve daha ileri adımları ele almak için Hamas ile yeni bir toplantı gerçekleştireceklerini söyledi. Filistinli yetkililer ayrıca ilerleyen günlerde anlaşmanın uygulanmasını gözlemlemek üzere Mısırlı bir güvenlik delegasyonunun Gazze’ye gönderilmesini beklediklerini de ifade etti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN