300 yıl sonra hortlayan ırkçılık hayaleti

300 yıl sonra hortlayan ırkçılık hayaleti

‘Tasmalı’ siyahi çocuk fotoğrafı ABD’yi karıştırdı. Bir ilkokulda düzenlenen 17’nci yüzyıl temalı derste siyahi bir çocuğun boynundaki tasma, ırkçılığın yeniden günyüzüne çıktığını gösteriyor. Yetkililerin yaptığı açıklama ise özrü kabahatinden büyük denilecek cinsten: Tasma değil dizgin.

ABD Başkanı Donald Trump’ın liderlik koltuğuna oturduğu günden beri çekinmeden yaptığı açıklamaları neticesinde ABD’de ırkçılık söylemleri yeniden yükselmeye başladı. Siyahi vatandaşlara karşı yeniden ortaya çıkan ayrıştırıcı olaylarda Trump’ın söylemlerinin yarattığı  ırkçı dalganın da etkisi oldukça büyük. Bunun en acı örneği ise Massachussets eyaletinin Bridewater kentindeki ilkokulda yapılan bir etkinlik sırasında siyahi bir çocuğun boynuna takılan ‘tasma’ oldu. Tematik ders amacıyla düzenlenen programda 17’nci yüzyıl anlatıldı. Sınıfta, dönem kıyafetleri giyinip çekilen fotoğrafta beyaz iki çocuğun elinde tuttuğu iplerin ucu bir siyahi çocuğun boğazındaki tasmaya bağlıydı. Fotoğrafı gören çocuğun velileri okul yönetimine sert tepki gösterdi.

Sosyal medyada da paylaşılan fotoğraf ‘ırkçılık’ gerekçesiyle büyük tepkilere yol açtı. Velilerden biri, “Fotoğrafa konunun dışında bakarsanız, ne düşünürsünüz? Bu gerçekten de zannedilen şey ve bu tiksindirici” açıklamalarında bulundu. Organizasyonu yapan şirket olayla ilgili yaptığı açıklamada küçük kıza takılan gerecin tasma değil, 17. yüzyılda çocukların yürüme öğretilirken kullanılan bir çeşit dizgin türü olduğunu söyledi. Öte yandan okul müdürü de hiç kimseyi aşağılamayı amaçlamadıklarını belirterek, yaşanan olay için özür diledi. Velilerden biriyse olayın daha farklı da gelişmiş olabileceğini belirterek, “Birilerinin birilerine zarar vermek istediğini düşünemiyorum, fakat bunu birilerinin düşünmeden yaptığı bir gerçek” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN