ABD'nin en büyük bombayla vurduğu operasyonda 38 kişi öldü | MOAB (GBU-43) nedir?

ABD'nin en büyük bombayla vurduğu operasyonda 38 kişi öldü | MOAB (GBU-43) nedir?

ABD Hava Kuvvetlerinin, Afganistan’ın Nangahar şehrinde bir DEAŞ-Horosan kompleksine "nükleer olmayan en büyük bomba" olarak bilinen GBU-43 bombası ile hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Afganistan savunma bakanlığı, ABD'nin nükleer olmayan en güçlü bombasını ilk kez kullandığı bir saldırıda, DEAŞ'lı olduğu sanılan 38 kişinin öldüğünü açıkladı. Bakanlık sözcüsü Dawlat Waziri, militanların kullandığı mağaralar ve tünelleri hedefleyen bombanın yarattığı çok büyük patlamada ölen sivil bulunmadığını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı, ordunun Afganistan'da cephaneliğinde bulunan ve nükleer olmayan en büyük bombayı kullandığını duyurdu.

Pentagon, 'tüm bombaların anası' (Mother of All Bombs) olarak tanınan GBU-43 bombasını ülkenin doğusundaki Nangarhar bölgesinde, geniş bir IŞİD'li gruba karşı kullandığını duyurdu.

IŞİD'İN SAKLANDIĞI MAĞARALAR VURULDU'

Pentagon, bombanın IŞİD'in saklanmak için kullandığı bir dizi mağarayı imha etmek için kullanıldığını belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler komutanlığı (CENTCOM), bombayı bölgede bulunan ABD ve Afgan güçlerine minimum risk oluşturacak biçimde planlayarak kullandıklarını vurguladı. CENTCOM, sivillerin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemlerin alındığını kaydetti.

İLK KEZ MUHAREBEDE KULLANILIYOR

2003 yılında hizmete sokulan GBU-43/B konvansyonel olmayan bomba, üretildiği zaman dünyanın en güçlü nükleer olmayan silah olarak tasarlanmıştı. İlk kez bir muharebede kullanılan bomba, MC-130 jetinden atıldı.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

ABD'nin Afganistan'daki mağara ve tünellere bıraktığı 10 tonluk dev GBU-43 bombasının en az 38 IŞİD teröristini öldürdüğü açıklandı. Pentagon, 'bombaların anası'nı ilk kez bir çatışmada kullandı, MC-130 tipi kargo uçağından yeryüzüne ölüm yağdı.

AFGANİSTAN'DAN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Hava Kuvvetlerinin, Afganistan'ın Nangarhar vilayetinde düzenlediği saldırıyla ilgili Kabil yönetimi tarafından ilk açıklama yapıldı. Afganistan Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, saldırının DEAŞ tehdidini önlemek için gerçekleştirildiği ve bu terör örgütüne karşı bölgede operasyonların sürdüğü bildirildi.  

Operasyonların sivil kaybını önlemek amacıyla yavaş ilerlediği duyurulan açıklamada, saldırıda kaç DEAŞ militanının öldüğünün araştırıldığı vurgulandı.  Saldırının yerel saatle dün 07.32'de MC-130 tipi bombardıman uçağıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.  Görgü tanığı Malek Kamin, saldırının şiddetinin komşu ilçelerden de hissedildiğini aktardı.

ESKİ DEVLET BAŞKANINDAN TEPKİ

Eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı.  Karzai yazılı açıklamasında, Afganistan'ın ağır silahların test edildiği bir bölge olmadığını belirterek, "Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu saldırı insanlık dışı bir olaydır." ifadelerini kullandı.  Ülkenin doğusundaki 201. Silab Kolordu Komutanlığı Sözcüsü Şirin Aka Fakiri, dün Nangarhar'ın Açin ilçesi Dere Mamand, Pişe ve Navtangi bölgelerine havadan ve karadan düzenlenen operasyonda 44 DEAŞ üyesinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

MOAB (GBU-43) NEDİR? (Massive Ordnance Air Blast)

MOAB bombası tüm bombaların efendisi olarak adlandırılıyor. Mother of All Bombs ya da Massive Ordnance Air Blast olarak da tanınan bu bomba geleneksel silahlar içinde şimdiye dek yapılmış en yüksek oranda patlayıcı içeren bir bombadır. MOAB ABD yapımıdır ve en büyük uydu tarafından yönetilmektedir. Ayrıca hava unsurları tarafından kullanılabilmektedir. 10 metreden daha uzun olan bu en büyük bomba 10 tondan fazla H-6 patlayıcısı taşımaktadır. Test edilirken mini bir nükleer patlama yapıldı sanılmıştır. Çünkü gerek patlama gücü gerekse patlama sonrası oluşan mantar bulutu bunu andırmaktadır. Büyük ve yok edilmesi gereken hedefler için tasarlanmıştır. Bu bomba ilk defa 11 Mart 2003 tarihinde yani geliştirilmeye başlanmasından 9 ay sonra test edildi. C-130 kargo uçağı vasıtasıyla paraşütlü bir sistem tarafından atılır. MOAB en etkili bomba olmasına rağmen taşınması zor olması ve çok yüksek bir menzilinin olmaması onun dezavantajlarındandır. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN