ABD İran'a yaptırım için start verdi, Türkiye muaf ülkeler listesinde mi?

ABD İran'a yaptırım için start verdi, Türkiye muaf ülkeler listesinde mi?

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İran'a 2015 yılına kadar kaldırılan yaptırımların tekrar geri geleceğini ve 8 ülkenin yaptırımlardan muaf tutulacağını açıkladı. Bu son dakika gelişmesinin ardından Enerji Bakanı Dönmez, Türkiye'nin de muaf ülkeler listesinde olduğuna dair bilgi geldiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, İran'a yönelik yaptırımlarda nükleer anlaşma öncesine geri dönüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, 5 Kasım'da devreye girecek yaptırımlara ilişkin açıklama yaptı.

Pompeo, "2015 yılında kaldırılan tüm yaptırımlar geri geliyor" dedi. Sekiz ülkenin İran'a yönelik yaptırımlardan muaf tutulacağı ancak bu durumun geçici olacağı belirtildi.

DÖRT ÜLKE AÇIKLANDI 

ABD'nin geçici olarak İran yaptırımlarından muaf tuttuğu dört ülke, Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Kore olarak sıralanıyor. ABD, İran yaptırımlarından muaf tuttuğu diğer dört ülkeyi ise henüz açıklamadı. Türkiye'nin muaf ülkeler arasında yer alıp almadığı bilinmiyor.

ABD tarafından yapılan açıklamada, ABD tarafının İran'dan petrol ithal eden sekiz ülkeye geçici olarak muafiyet tanıyacağı ve 2015 yılında imzalanan Nükleer Anlaşma kapsamında kaldırılan yaptırımların tümünün tekrar uygulanacağı duyuruldu.

ABD Hazine Bakanlığı da İran'a karşı uygulanacak olan yaptırımlar kapsamında toplamda 700 kişi ve kurumun yaptırım listesine dahil edileceğini açıkladı. Hazine Bakanlığı ayrıca İran'ı küresel bankacılık sistemi SWIFT'ten çıkarmak istediğini belirtti.

18-11/02/manset-copy-1541171787.jpg

ENERJİ BAKANI: TÜRKİYE DE LİSTEDE

Enerji Bakanı Fatih Dönmez Türkiye'nin de 8 ülkenin yer aldığı listede olduğunu belirtti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2019 Yılı Bütçesinin görüşmelerine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dönmez, İran'a yaptırımlarda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeye muafiyet tanındığı konusunda haberlerin bulunduğunun anımsatılmasına, "Bize yazı gelmedi, duyumlarımız var." karşılığını verdi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ NAUERT AÇIKLAMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, ülkenin amacının İran'ın petrol ihracatını tamamen kesmek olduğunu ancak bazı ülkelere, yaptırımlar dahilinde, İran'dan petrol satın alma izni verilebileceğini duyurdu. Nauert, "ABD, bazı ülkelere İran'dan petrol hakkı tanımayı ciddi bir şekilde değerlendiriyor. Her ülke için ayrı değerlendirmeler yapıyoruz" dedi ve ekledi: "Asıl hedefimiz İran'ın petrol ihracatını tamamen kesmek."

Nauert daha önceki bir konuşmasında, Hindistan'ın İran'dan petrol satın aldığını ve Rusya ile yaptığı S-400 anlaşmalarını hatırlatarak, bunların iki ülke arasındaki bağları güçlendirecek hareketler olmadığını söylemişti.

Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanı Dharmendra Pradhan, ülkedeki şirketlerin ABD'nin yaptırım kararına rağmen, petrolü İran'dan satın almayı tercih ettiğini söylemişti. Bakan Pradhan, "Şirketlerimiz iki gün önce bir karar alarak Kasım ayında petrolü İran'dan satın alma kararı aldılar. ABD'nin yaptırımlarından muaf olup olmayacağımızı bilmiyoruz. Bu Hindistan'ın yeni diplomatik gücü ve Hindistan'ın yeni liderliğinin tanınması değil midir" dedi.

İRAN AÇIKLAMA YAPTI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasemi, ABD'nin İran'a tekrar uygulayacağı yaptırımlarından Tahran'ın endişe duymadığını açıkladı. Kasemi tarafından yapılan açıklamada ABD'nin İran ulusuna karşı hiçbir önlem uygulayamayacağı ve İran'ın ABD'nin yaptırım uygulaması durumunda da ekonomik ilişkilerini sürdüreceği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN