ABD, Kim sözünü tutana kadar yaptırımların uygulanmasını istedi

ABD, Kim sözünü tutana kadar yaptırımların uygulanmasını istedi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesinin tartışılmasından önce Pyongyang’un somut eylemlerde bulunmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, Kuzey Kore’ye “yaptırımların tam olarak uygulanmasını” talep etti.

SELÇUK ACAR / BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - KARAR

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, 15 üye ülkeden oluşan BMGK üyeleri, Güney Kore’nin New York’taki BM Daimi Temsilciliğinde kapalı bir toplantı düzenledikten sonra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de BM Genel Merkezi’nde bir araya geldi.

Kuzey Kore Daimi Temsilciliğindeki toplantıya katılan Hollanda BM Daimi Temsilcisi Karel van Oosterom toplantıya ilgili basına yaptığı açıklamada, Pyongyang’a yönelik yaptırımların hafifletilmesinden önce Kuzey Kore tarafından “somut eylemler” yapılması gerektiğini bildirdi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ile birlikte BM Genel Sekreteri Guterres’le makamında görüşen Pompeo, görüşmeyi takiben basına yaptığı açıklamada, “Başkan Kim’in dünyaya verdiği sözü tutmasını görmemiz gerekir.” dedi.

Konuşmasında, ABD’nin Kuzey Kore’ye “yaptırımların tam olarak uygulanmasını” istediğini belirten Pompoe, “BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Kuzey Kore’ye yaptırımların tam olarak uygulanmasını kabul” ettiğini hatırlattı.

Büyükelçi Haley de açıklamasında “Kuzey Kore’nin sözlerini tutmasına kadar tek bir şey yapamayız. Bir çeşit eylemin olduğunu görmemiz gerekir.” ifadesini kullandı.

RUSYA VE ÇİN'E ÇAĞRI

Haley açıklamasında ayrıca BMGK’nın daimi üyeleri Doğu bloku ülkeleri Rusya ve Çin’e, ABD’nin Kuzey Kore’nin petrol ithalatını durdurma talebini engellememe çağrısı yaparken, ABD’nin Çin ve Rusya’nın Pyongyang yönetimine yönelik yaptırımları gemiden gemiye transfer yöntemiyle deldiklerini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN