ABD ve Günay Kore'nin askeri tatbikatı başladı

ABD ve Günay Kore'nin askeri tatbikatı başladı

ABD ve Güney Kore'nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük hava tatbikatı başladı. Kuzey Kore söz konusu hamlenin her an bir nükleer savaşa neden olabileceği uyarısını yapıyor. Yüzlerce jetin yer aldığı gövde gösterisine iki düzine F-22 Raptor ve F-35 hayalet uçağı da katılıyor.

Son olarak Amerikan topraklarını vurabilecek füze test eden Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD'nin ortak tatbikatının bölgeyi nükleer savaşa sürükleyebileceğini açıkladı.

ABD lideri Donald Trump'ı 'akıl hastası' olarak betimleyen Pyongyang yönetimi, tatbikatın halihazırda zaten yüksek olan tansiyonu aniden alevlendirebileceği uyarısını yaptı.

İktidar partisinin gazetesi Rodong'un baş yazısında ise, "Tatbikat açık ve topyekûn bir provokasyondur, her an bir nükleer savaşa neden olabilir" ifadesi yer aldı.

Washington ve Seul, bu yıl içinde 20'yi aşkın füze denemesi yapan Kim Jong-un'a gözdağı vermek için devasa bir tatbikata girişti. Yüzlerce savaş uçağı beş gün boyunca Kore Yarımadası üzerinde gövde gösterisi yapacak.

12 AMERİKAN ASKERİ KATILIYOR

ABD'nin çok sayıda savaş uçağı sevk ettiği bölgede başlayan son tatbikat, bugüne kadarki en büyük gözdağı olarak kayıtlara geçti. Tatbikatta sahne alan jetler arasında iki düzine hayalet uçak bulunuyor. Bunlardan altısı F-22 Raptor, 18'de bir diğer hayalet uçak F-35.

Ünlü bombardıman uçağı B-1B Lancer'lar da hafta içinde Kore Yarımadası üstünde uçabilir.

Reuters haber ajansı, tatbikatta yaklaşık 12 bin Amerikan askerinin yer aldığını bildiriyor.

Tatbikat sırasında yeni bir füze testi veya tehlikeli bir yakınlaşma olmasından ciddi şekilde korkuluyor.

Trump'ın danışmanı: Savaş ihtimali artıyor

Washington tarafında da bir savaşın yaklaştığı beklentisi hakim.

Hafta sonu konuşan Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı HR McMaster, Kuzey Kore ile savaş ihtimalinin her geçen gün arttığını söyledi. McMacster, "Bu sorunun çözümü için silahlı çatışmadan başka yollar var. Ama artık bu bir yarış çünkü giderek daha da yaklaşıyor ve çok zaman kalmadı" dedi.

EN ÇOK KULLANILAN KELİME 'SAVAŞ'

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) 1 Temmuz-11 Ekim tarihleri arasında servis ettiği metinleri taradı. Söz konusu dönemde haberlerde en çok geçen üç kelime savaş, Kim ve nükleer oldu.

WASHİNGTON FÜZE MENZİLİNE GİRDİ

Geçen hafta Hwasong-15 isimli kıtalarararası balistik füzeyi fırlatan Kuzey Kore, tarihinin en önemli testini hayata geçirmişti. 4 bin 475 kilometre irtifaya ulaşan füzenin yatay düzlemde 13 bin kilometreyi vurabileceği tahmin ediliyor. Bu da, ABD'nin başkenti Washington'ın Kim Jong-un'un mevzisine girmesi demek.

ABD Başkanı Trump, Nisan ayından bu yana hakaret yarışına girdiği ve 'küçük roket adam' olarak nitelediği Kim'i Çin üzerinden baskı yaparak durdurmayı denedi ancak bu hamlesinde başarılı olamadı.

Son testin ardından Washington Pekin ve Moskova gibi Kuzey Kore'nin müttefiklerinden tüm ilişkileri kesmelerini istedi ancak bu çağrı yanıtsız kaldı.

KİMSRYİ DİNLEMİYOR

İlk kıtalararası balistik füzesini Temmuz ayında fırlatan Kim'in 15 Eylül'de ateşlediği ikinci kıtalararası balistik füze, 3 bin 700 kilometre mesafe katederek Japonya'nın üstünden geçti ve Pasifik Okyanusu'na düştü.

Eylül ayı başında test edilen hidrojen bombası ise, bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açtı.

Birleşmiş Milletler (BM) mevcut yaptırımlara bu yıl yenilerini eklese de Kim Jong-un füzelerinden vazgeçmedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN