AB'den Yunanistan'a 1,15 milyar avro 'mülteci' yardımı

AB'den Yunanistan'a 1,15 milyar avro 'mülteci' yardımı

Yunanistan Göç Politikaları Bakanı Dimitris Vitsas, AB Komisyonu tarafından Yunanistan için 2020 yılına kadar mülteci sorununun çözümüne yönelik olarak 1,15 milyar avronun ayrıldığını söyledi.

Vitsas, AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi  Dimitris Avramopoulos'un Atina ziyareti kapsamında gerçekleştirdikleri toplantı  sonrası devlet ajansı AMNA'ya açıklamalarda bulundu.

Kamu Düzeni, Sağlık ve Savunma Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı  toplantıda özellikle Ege Adaları'ndaki mülteci kamplarında yaşanan sorunları ele  aldıklarını belirten Vitsas, bu kampların kısa zamanda nüfuslarının  azaltılacağını ifade etti.


 

Vitsas, 2015'te Yunanistan'dan 1 milyon mülteci ve göçmenin geçtiğini  anımsatarak, "Şu anda Yunanistan'da 70 bin mülteci yaşıyor. Bunların 25 bini  apartmanlarda, 23-25 bini çeşitli kamplarda ve 20 bini ise adalarda bulunuyor."  bilgisini paylaştı.

Son aylarda mülteci ve göçmen akınlarında bir miktar artış yaşandığını  dile getiren Vitsas, özellikle Midilli ve Sisam adalarında alarm veren durumun  yakın zaman içinde çözüleceğini kaydetti.

Vitsas, AB Komisyonunun Yunanistan'a desteğini sürdürdüğüne işaret  ederek, "Mülteci-göçmen sorununa yönelik Yunanistan'a AB tarafından 2020 yılına  kadar 1,15 milyar avroayrıldı. Bu miktarın yüzde 35'i yani 388 milyon avroluk  kısmı acil yardım fonu olarak yardım kuruluşları tarafından alındı." diye  konuştu.

YARDIMLAR DEVAM EDECEK

Avramopoulos da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Vitsas ve diğer  bakanlarla yaptığı görüşmenin ardından, mülteci meselesinde büyük sorunların  geride kaldığını savundu.

Şu anki önceliklerinin Yunan adalarında sığınmacı meselesinde en iyi  olanakları sağlamanın olduğunu vurgulayan Avramopoulos, "Yardımlar sürecek.  Siyasi, operasyonel ve mali yardımlar gelecekte de durmadan devam edecek."  değerlendirmesinde bulundu.

Ülkede, aralarında Midilli, Sakız ve Sisam'ın da bulunduğu adalarda,  iltica taleplerinin sonuçlanmasını beklerken tutulan mülteci ve göçmen sayısı 20  binin üzerinde bulunuyor.

Yunan hükümeti, kamplardaki yoğunluğu azaltmak amacıyla başta  korunmaya muhtaç kişiler olmak üzere mültecileri ana karadaki kamplara taşımaya  devam ediyor.

Sivil toplum kuruluşları, başta Midilli'deki Moria olmak üzere  kamplardaki sağlıksız ve elverişsiz yaşam koşullarının insanlık dışı olduğu  eleştirisinde bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN