ABD'nin Kudüs kararı dünyada protesto ediliyor

ABD'nin Kudüs kararı dünyada protesto ediliyor

Filistinliler Mescid-i Aksa'da ABD'nin Kudüs kararını protestoya hazırlanıyor. Cuma namazı sonrası yapılacak eylemler öncesi İsrailli polisler mescidin avlusunda köpeklerle arama yapıyor. Japonya ve Endonezya'da başlayan ABD büyükelçilikleri önündeki protestolar da dalga dalga yayılıyor.

Filistinliler cuma namazı için Mescid-i Aksa'nın Şam Kapısı'nda toplanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıkladı. ABD'nin skandal kararına dünyanın dört bir yanından tepkiler yükseldi. Hamas, bu karara karşı intifada çağrısı yaptı.

İsrail askerlerinin Kudüs ve Mescid-i Aksa'da 'güvenlik' gerekçesiyle yaptığı skandal uygulamalar da Filistin'in yerel basınına yansıdı. İsrail askerleri, ellerinde köpeklerle Mescid-i Aksa'da arama yapıyor.

17-12/15/f6922025kudus3.jpg

ABD lideri Donald Trum'ın kameralar karşısına çıkarak ilan ettiği Kudüs kararı, Şili'den Japonya'ya kadar dünyayı sarstı. Kutsal kenti İsrail'in başkenti olarak tanıyan Trump'a karşı çıkanlar, yalnızca Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde değil yeryüzünün birçok noktasında sokağa çıktı.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da bugün gerçekleşen protestoda 'Kudüs İsrail'in başkenti değildir' pankartlarını hem Japonlar hem de Filistinliler birlikte taşıdı. Tokyo'daki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan grubun eylemi sırasında polis güvenlik önlemleri aldı.

17-12/15/resimid_8502777.jpg

GÖSTERİLEN ADRESİ AYNI

Bugünkü protesto gösterilerinin bir başka durağı, Endonezya ve Malezya, Cakarta'daki Amerikan Büyükelçiliği önündeki gösteride arbede yaşandı. Bariyerleri aşmaya çalışan protestocuları polis engelledi.

Malezya'da da başkent Kuala Lumpur'daki ABD Büyükelçiliği göstecilerin adresi oldu. Eski Başbakan Mahathir Muhammed, toplanan kalabalığa bir konuşma yaptı.

17-12/15/resimid_8503421.jpg
Hindistan'da Kudüs için dua edildi. 

İSRAİL BARİYERLER YERLEŞTİRDİ

Anadolu Ajansı, İsrail polisinin Kudüs'teki Eski Şehir bölgesinin ana girişi olan Şam Kapısı'nın önüne demir bariyerler yerleştirdiğini bildiriyor. Önlemin amacı, bugün yapılacak gösterileri engellemek.

17-12/15/fft16_mf10433181.jpg

Çok sayıda İsrail polisi Kudüs ve çevresinde konuşlanmış durumda. Filistinliler, yerleştirilen demir bariyerler arasında boş bırakılan bir koridordan geçerek Mescid-i Aksa'ya ulaşabiliyor.

İsrail, geçen haftadan bu yana göstericileri biber gazı ve plastik mermilerle dağıtmayı deniyor. Haaretz gazetesi, bir haftalık süreçte 77 Filistinli protestocunun gözaltına alındığını duyurdu. 

Çarşamba günü Ramallah'taki gösteride yüzleri kefiye ve Filistin bayraklarıyla kapalı İsrail askerlerinin bazı eylemcileri gözaltına alması, büyük ses getirmişti.

Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında. Dünya, ABD'nin aksine yarım asrı çoktan dolduran krizin iki devletli çözümünde Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak kabul ediyor.

Türkiye'nin çağrısıyla İstanbul'da bu hafta toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı da (İİT) Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdı.

Trump'ın kararıyla yangın yerine dönen Ortadoğu'da başta Filistin olmak üzere Lübnan, Ürdün gibi ülkelerde gösteriler düzenlendi. Dalga dalga dünyaya yayılan protestoların adresleri arasında Türkiye'den Malezya'ya, Hindistan'dan ABD'ye, Almanya'dan Şili'ye birçok ülke bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN