ABD'nin Kudüs kararına Afrika ve Sudan'dan tepki

ABD'nin Kudüs kararına Afrika ve Sudan'dan tepki

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına Afrika'dan kınama mesajları geldi. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, ABD'nin Kudüs kararından derin endişe duyduğunu belirterek, Doğu Kudüs'ün Filistin halkının başkenti olduğunu ifade etti. Sudan Dışişleri Bakanlığı da Trump'ın kararını 'provokasyon' olarak değerlendirdi.

Muhammed, yaptığı yazılı açıklamada, sadece bölgedeki tansiyonu artırmaya ve İsrail-Filistin çatışmasının çözüm arayışlarını zorlaştırmaya yarayacak bu kararı esefle karşıladığını kaydetti. 

"Afrika Birliği, Filistin halkına olan dayanışmasını yinelemektedir ve Filistin halkının bağımsız, egemen ve başkenti Doğu Kudüs olan meşru devlet arayışlarını desteklemektedir" diyen Muhammed, iki devletin varlığının temel alındığı bir çözümün bulunabilmesi için uluslararası çabaların yinelenmesi çağrısı yaptı.

'SUDAN, KARDEŞ FİLİSTİN HALKININ YANINDA'

Sudan Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Kudüs kararının reddedildiği belirtilerek, "ABD'nin bu tutumu uluslararası meşruiyet kararlarına aykırıdır. Alınan karar, bütün dini toplumlara yönelik provokasyona işaret ediyor. Barış ve güvenliği tehdit eden karar bölgenin istikrarı için ciddi sıkıntılar doğuracaktır" ifadesine yer verdi.

Açıklamada ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı kararın Ortadoğu barış sürecinin zayıflatacağı belirtilirken, Sudan'ın kardeş Filistin halkının yanında olduğu vurgulandı.

'ÜÇ DİN İÇİN DE KUTSAL'

Güney Afrika'daki Müslüman Ulema Konseyi Başkanı İrfan İbrahim de , Trump'ın kararının Ortadoğu'daki çatışmayı körükleyebileceğini belirterek, şehrin üç din için de kutsal olduğunu hatırlattı.

İbrahim, "Ne ABD'nin ne de herhangi bir hükümetin ya da insanların hangi şehrin hangi ülkenin başkenti olacağına karar vermeye hakkı yok." diye konuştu.

ABD'nin büyükelçiliğini taşıyarak, İsrail'in Kudüs'teki yasa dışı ilhak politikası suçuna ortak olacağını belirten İbrahim, kararın başkentinin Doğu Kudüs olduğu barışçıl ve yaşayabilir bir Filistin Devleti şansını ortadan kaldıracağını ifade etti.

İbrahim, "Acil şekilde Birleşmiş Milletler'den (BM) uluslararası kararlarda belirtildiği gibi Filistin halkının haklarını korumasını talep ediyoruz." dedi.

Güney Afrika'daki iktidar partisi Afrika Ulusal Konseyi (ANC) üyelerinden Bram Hanekom, AA muhabirine, partinin İsrail'le diplomatik ilişkilerin zayıflatılması politikasını hızlandırmasını istediklerini dile getirdi.

ANC, temmuz ayındaki konferansında, İsrail'deki büyükelçiliğini bir irtibat bürosuna dönüştürme kararı almıştı.

'BÖYLE BİR KARARI KABUL EDEMEYİZ'

Mozambikli Müslüman lider Şeyh Ameen Uddin, kararın bölgede daha fazla çatışmaya ve aşırılık yanlısı kişilerin oluşmasına yol açacağından korktuğunu ifade ederek, "Trump yanlış bir karar aldı ve onu düzeltmek için yeniden düşünmeli çünkü BM Genel Sekreterliği, Avrupa Birliği ve Müslüman ülkeler onun kararını kabul etmiyor." diye konuştu.

Malavi Müslüman Birliğinden Şeyh Dinala Chabulika ise "Müslümanlar olarak böyle bir kararı kabul edemeyiz." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, dün düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1980'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." açıklamasında bulunmuştu.

Trump ayrıca, Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

ADDİS ABABA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN