Afganistan'da iç savaş kör ediyor

Afganistan'da iç savaş kör ediyor

Afganistan'da iç savaş ve yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle yüz binlerce kişi görme sorunu yaşıyor. Ülkede görme engelli kişilerin sayısı dünya ortalamasının çok üzerinde ve toplum tarafından sürekli dışlanıyorlar.

Afganistan Görme Engelliler Rehabilitasyon Hizmetleri Kurumu Başkanı Benafşa Yakubi, ülkede uzun yıllardır süren iç savaş ve sağlık hizmetlerindeki eksikliğin, yüz binlerce kişinin görme duyusunu kaybetmesine yol açtığını belirterek, "Afganistan'da görme engelli kişilerin sayısı, dünya ortalamasının çok üzerinde." dedi.

Afganistan'da iç savaş ve yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle yüz binlerce kişinin görme engelli olduğu belirtildi. Afganistan Görme Engelliler Rehabilitasyon Hizmetleri Kurumu Başkanı Benafşa Yakubi, ülkede uzun yıllardır süren iç savaş ve sağlık hizmetlerindeki eksikliğin, yüz binlerce kişinin görme duyusunu kaybetmesine yol açtığına işaret ederek, "Afganistan'da görme engelli kişilerin sayısı dünya ortalamasının çok üzerinde." diye konuştu.

ENGELİLERİ HERKES DIŞLIYOR

Yakubi, Afganistan'da görme engellilerinin yarısı kadınların oluşturduğunu, bu kişilerin hem aile içinde hem de çevrelerinde ikinci sınıf insan muamelesi gördüğünü kaydetti.

''Afganistan'da bazı görme engelliler, aileleri tarafından başkalarına gösterilmek istenmiyor. Özellikle engelli kadınlar evden dışarı çıkartılmıyor. Herkes tarafından dışlanıyor.'' diye konuşan Yakubi, görme engellilerin genellikle evlenmediğini, kadınların birçoğunun da kendilerinden yaşça çok büyük erkeklerle evlendirildiğini aktardı. Afganistan hükümetinin, görme engellilerin eğitimi için bugüne kadar ciddi bir çalışma yürütmediğini vurgulayan Yakubi, sivil toplum kuruluşlarının yardımıyla bazı eğitim programlarının hayata geçirildiğini ifade etti.

Yakubi, ''İmkanlarımız dahilinde, ülkede görme engellilere üç aşamalı eğitim veriliyor. Bunların en önemlisi okul öncesi aldıkları eğitim.'' dedi. Eğitimleri zor koşullar altında tamamlayan görme engellilerin, resmi makamlarda iş bulmasının neredeyse imkansız olduğuna dikkati çeken Yakubi, bu kişilerin psikolojik baskı altında bulunduğunu aktardı. Benafşa Yakubi, göz sağlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğine de sözlerine ekledi.

25 BİN KİŞİDE GÖRME KAYBI YAŞANIYOR

Afganistan Görme Engelliler Ulusal Topluluğu Başkanı Şahin Husam da Afganistan'da her yıl ortalama 25 bin kişinin görme kaybı yaşadığını kaydetti. Husam, bugüne kadar Kabil, Belh, Herat, Nangarhar, Gazne ve Host kentlerindeki 7 devlet okulunda 3 bin görme engellinin eğitim aldığını ifade ederken, Afganistan'da devletin hala görme engellilerin eğitimi için özel okuma kitapları hazırlamadığını anlattı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 yılı raporuna göre, dünya genelinde 284 milyon görme engelli kişi bulunuyor.

KABİL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN