Ağır ol sayın Trump

Ağır ol sayın Trump

ABD’li Papaz Brunson’ın ev hapsine alınmasının ardından önce ABD Başkan Yardımcısı Pence “Yeterli değil” dedi. Ardından Trump “Bırakılmazsa yaptırım uygularız” açıklaması yaptı. Skandal ifadelere Ankara’dan aynı sertlikte karşılık geldi: Ucuz tehditleri tolore etmeyiz.

FETÖ ve PKK adına askeri casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklu yargılanan ABD’li Papaz Brunson, önceki gün İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla ev hapsine alınmıştı. Hükmün açıklanmasının ardından Washington’dan gelen tepkilerin tonu dün değişti. Beyaz Saray’dan müttefik hukukunu ayaklar altına alan açıklamalar geldi. Önce ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, din adamlarının katıldığı inanç özgürlüğü başlıklı konferansta konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Pence “2016 yılında, rahip Brunson Türk yetkililer tarafından başarısız bir darbe girişimini takip eden büyük baskınlarda gözaltına alındı. Rahip Brunson masum bir adamdır. Ona karşı ciddi bir kanıt yok” dedi. Cezaevinden çıkan Brunson ve eşiyle telefonda görüştüğünü belirten Pence, rahibin tamamen serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağını belirtti. Pence, konuşması sırasında salonda bulunan Brunson’ın kızı Jacqueline’e hitap ederek “Sana söz veriyorum, Başkan Trump’la beraber baban özgür kalana, ailesiyle birleşene ve ABD’ye geri dönene kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

18-07/27/screenshot_3.jpg

Pence’in konuşmasından kısa süre sonra, ABD Başkanı Donald Trump da Twitter’dan iki ülke ilişkilerine tarihindeki en büyük darbeyi vuran açıklamayı yaptı. Trump “ABD, harika bir Hristiyan, bir aile adamı ve muhteşem bir insan olan pastör Andrew Brunson’ın uzun süre tutuklu kalmasından dolayı Türkiye’ye büyük yaptırımlar uygulayacak. O büyük acı çekiyor. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalıdır!” mesajı paylaştı. Çifte açıklamaya Ankara sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Trump’ın tehdidine ilişkin “Ucuz tehditlere tahammülümüz yok. ABD Türk yargısının kararına saygı duymak zorunda” dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın da “FETÖ konusunda bugüne kadar hiçbir adım atmayan Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, bağımsız Türk yargısının yetki alanında olan bir hususu bahane ederek, Türkiye’ye karşı tehditler savurarak netice alamayacağını bilmelidir” açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanlığı’nın mesajında da “Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez” ifadeleri kullanıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise sosyal medya hesabından “Kimse Türkiye’ye dayatmada bulunamaz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz. Hukukun üstünlüğü istisnasız herkes için geçerlidir” paylaşımında bulundu. Çavuşoğlu ardından ABD’li mevkidaşı Pompeo ile görüştü.

TRUMP KONUŞTU İLK ADIM GELDİ

Beyaz Saray’dan gelen açıklamaların ardından ilk hamle ABD Senatosu’ndan geldi. Senato Dış ilişkiler Komisyonu Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan bir tasarıyı kabul etti. Kararı, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve Senatör Bob Corker duyurdu. Corker “Bu yasa tasarısının yapılmasını asla istemedik ama Türk hükümetini uyarmıştık” dedi. Brunson’ın hapishaneden ev hapsine geçmesinin tatmin edici olmadığını öne sürdü.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN