Ahmedi Camii aşırılıkçıların hedefi oldu: Hindistan değil Pakistan

Pakistan’da farklı fraksiyonlardan İslamcı grupların birbirlerine karşı şiddeti derinleşiyor. Son bir ayda ikinci kez gerçekleşen saldırıda, Tehreek-e-Labbaik Pakistan Partisi’nden dört kişi, bir camiye tırmanarak çekiçlerle tahrip etti.

Sosyal medyada viral olan görüntülerde, Pakistan'ın Karaçi kentindeki Ahmedi Camii'nin aşırılık yanlısı Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) grubundan olduğu iddia edilen kişiler tarafından çekiçlerle zarar verdiği görülüyor.

‘MÜSLÜMAN OLARAK GÖRÜLMÜYOR’

Son dört haftada ikinci kez Ahmediler’e ait bir camiye düzenlenen saldırı, Karaçi şehrindeki bir pazarın yakınında gerçekleşti. Viral videolar, yüzlerini kapatan dört kişinin camiye tırmandığını ve ardından kaçtığını gösteriyor. Olay yerinde bulunan yerel halk, saldırganların Pakistan'ın etkin siyasi partilerinden TLP mensubu olduğunu bildirdi.

Pakistanlı Hindu mültecilerin sosyal medya hesabı olan Pakistan Untold, ülkede Ahmediler’in Müslüman olarak görülmediğini söyledi. Çete saldırıları ve cinayetler, Ahmedi cemaatine karşı olağan bir olay haline geldi. ANI haber ajansına göre Pakistan, nefret söylemi ve şiddetle beraber Ahmediler’in yoğun zulme maruz kaldığı bir ülke haline geldi.

DEVLET AHMEDİLERE KARŞI

1947'de başbakanı Zülfikar Ali Butto'nun Ahmediler’i gayrimüslim ilan etmesiyle ve özellikle bu cemaati hedef alan bir anayasa değişikliğine gitmesinin ardından Ahmediler sistematik ayrımcılık, taciz ve saldırılarla karşı karşıya kaldı.

General Zia-ul-Haq tarafından 1984 yılında çıkarılan bir kararname, cemaatin kendilerini Müslüman olarak tanımlama hakkını ve dinlerini yaşama özgürlüğünü daha da kısıtladı.

TEHREEK-E-LABBAİK HAREKETİ

Reuters’da yayınlanan bir haberde, Tehrik-e-Labbik Partisi'nin Pakistan'ın katı dini yasalarını korumak isteyen aşırılık yanlısı bir grup olduğu söyleniyor. 2015'te bir protesto kampanyasından gelişen hareket, 2011'de Pakistan'ın Pencap Valisi Salman Taseer'i yasada reform çağrıları nedeniyle öldüren polis görevlisi Mümtaz Kadri'nin serbest bırakılmasını istedi. Kadri daha sonra idam edildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir