Alman elitlerinin Trump endişesi: İlişkiler kötüleşir

Alman elitlerinin Trump endişesi: İlişkiler kötüleşir

Almanya’da siyaset, ekonomi ve bürokrasi dünyasına yapılan bir anket Alman elitlerinin Amerika’nın yeni başkanı Donald Trump’la birlikte Amerikan Alman ilişkilerinin kötüleşmesinden endişe ettiğini ortaya çıkardı

KARAR/BERLİN

Allensbach Araştırma Enstütüsü tarafından Frankfurter Allgemeine  Zeitung  ve Capital dergisi için Aralık ayında yapılan bir araştırma Alman elitlerinin Trump’dan endişe duyduklarını ortaya koydu.  Ekonomi, siyaset ve bürokrasi dünyasından 517 yönetici arasında yapılan araştırmaya göre, her iki kişiden birisi Amerika Almanya ilişkilerinin kötüleşeceğini düşünüyor. Trump’ın Amerika Almanya arasındaki ilişkilerini iyileşmesine vesile olacağını düşünenlerin oranı yüzde 2.  Elitlere göre en çok risk taşıyan  alanlar ise dış politika, ticaret ve ekonomi.

SİYASET DAHA ÇOK ENDİŞELİ

Araştırmaya göre  ekonomi temsilcilerinden daha çok siyasetçilerin yeni başkandan endişe duyuyor.  Siyasetçilerin yüzde 50’si Trump’un Alman ekonomisi için zararlı olacağını düşünürken ekonominin temsilcilerinin yüzde 41’i Trump’ın Alman ekonomisine fayda sağlayacağın kanaatinde.  Elitlerin yüzde 68’i Trump’ın şeçimler esnasında sürdürdüğü sert üslubu göreve geldikten sonra biraz daha yumuşatacağı beklentisi içinde.  Ayrıca araştırmaya katılanların yarısı Almanya’da da Amerika’ya benzer bir kutuplaşma yaşanmasını bekliyor. Ancak toplumsal bir bölünme olabileceğini düşünenlerin yüzdesi çok düşük seviyelerde.

ALMANYA NE YAPMALI

Alman elitlerinin çoğunluğu , hükümetlerinin Trump’a karşı nasıl tavır sergilemesi konusunda da  açık net tavır sergilemeyi öneriyor. Elitler ilişkilerin zarar görmesi durumunda dahi bu tavırdan vazgeçilmemesi gerektiğini söylüyor.  Elitlerin üçte biri Amrika’ya karşı dikkatli ve çekimser olmayı tavsiye ediyor.  Trump’un Nato üyelerinin savunma masraflarını çiddi şekilde arttırması talebini Alman elitlerinin yüzde 80’i destek veriyor. Elitlerin yüzde 60’ı Trump’un Avrupa’nın güvenliği azaltacağını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 86’sı  Almanya’nın AB’yle ortak bir ordu kurması ve  Rusya ile olan ilişkilerini iyileştirmesin gerektiğini düşünüyor.

ZİRVEDEKİ İSİMLER

Araştırmaya Almanya’daki büyü şirketlerin yönetim kurullarından bulunan 350 kişi,  Bakan, parti, meclis başkanı, grup başkanı, yardımcıları   düzeyinde 116 siyasetçi, Federal ve Eyalet kurumlarının yöneticisi pozisyonunda 51 üst düzey bürokrat katıldı. Araştırmanın ayrıntılı sonuçları Cuma günü yayınlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN