Almanya'da koalisyon hükümeti kurma çabaları

Almanya'da koalisyon hükümeti kurma çabaları

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz ile koalisyon hükümeti kurulabilmesi imkanlarını araştırmak üzere çarşamba günü yapacağı görüşmeye kendinden emin ve büyük bir destekle gideceğini söyledi.

Merkel, CDU yönetiminin başkent Berlin'deki toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile Almanya'ya yönelik göçün yönlendirilmesi ve kontrolü konusunda ortak belge hazırladıklarını belirtti.

MERKEL: KENDİMİZDEN EMİNİZ

İki gün sonra SDP ile yapacakları görüşme hakkında da Merkel, "Sosyal Demokrat Parti ile bizi bekleyen görüşmelere kendimizden emin olarak ve büyük bir destekle giriyorum" dedi.

Sosyal Demokratlar ile ele alacakları en önemli konulardan birinin de göç konusu olacağını, vasıflı ve eğitimli yabancıların Almanya'ya gelmelerini de istediklerini ifade eden Merkel, SPD ile bazı konularda görüş ayrılıklarının yanı sıra birçok ortak görüşlerinin de olduğunu söyledi.

Merkel, Almanya'da yaşayan insanların koalisyon hükümetinin kurulması beklentisi içinde olduklarını vurguladı.

Avrupa kıtasına komşu bölgelerde çatışmaların ve huzursuzlukların yaşandığını, Sünnilerle Şiilerin de birbirlerine karşı mücadele ettiklerini belirten Merkel, güç dengelerinin değiştiği bir dünyada Avrupa ülkelerinin de özellikle güvenlik ve dış politika konularında birlik içinde hareket etmeleri gerektiğine dikkati çekti.

Merkel, Filistinli gruplarca başkent Berlin'de düzenlenen Kudüs gösterilerinde İsrail bayraklarının ve Davut yıldızlarının yakılmasıyla birlikte bazı gerginliklerin yaşandığını belirterek, CDU parti yönetiminin, hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle bu tür davranışları oy birliğiyle kınadığını ifade etti.

Her türlü Yahudi ve yabancı düşmanlığına karşı olduklarının altını çizen Merkel, Kudüs'ün statüsüyle ilgili görüş ayrılıklarının da bayrak yakma gibi tutumları haklı gösteremeyeceğini ve buna karşı devletin de tüm demokratik imkanlarıyla müdahale etmesi gerektiğini dile getirdi.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

Almanya'da 24 Eylül genel seçimlerinin ardından Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında yapılan koalisyon ön görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ibre, son 4 yıldır ülkeyi yöneten ve "büyük koalisyon" olarak adlandırılan CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Partinin (SPD) yeniden koalisyon kurmasına dönmüştü.

SPD ile yapılması beklenen ön görüşmelerin ucunun açık olacağı belirtiliyor.

Bu görüşmelerin de başarısızlıkla sonuçlanması durumunda CDU/CSU'nun azınlık hükümeti kurmayı denemesi ya da yeniden seçim yapılması gündeme gelecek.

Görüşmelerden uzlaşma çıkması durumunda ülke yeniden Merkel liderliğindeki büyük koalisyon tarafından yönetilecek.

BERLİN/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN