Almanya'nın gizli raporları da Rus jetinin ihlalini doğruladı

Almanya'nın gizli raporları da Rus jetinin ihlalini doğruladı

Almanya Silahlı Kuvvetlerinin (Bundeswehr) gizli raporunda, SU-24 tipi Rus jetinin, 17 saniye boyunca Türk hava sahasını ihlal ettiğini onaylandığı bildirildi.

Almanya Savunma Bakanlığı'nın SU-24 tipi Rus jetinin Türkiye topraklarını ihlali ile ilgili yaptığı araştırmada  Rusya'nın savaş jetinin düşürülmesi öncesinde NATO topraklarını tehdit ettiği ve bu durum NATO başkomutanlığına iletildiği belirtildi.

ABD de doğrulamıştı

Bild gazetesinde yer alan haberde ıapora göre, "Rus uçakları Türk sınırına (10-15 kilometre) paralel olarak uçuş yaptılar. Sola doğru kavisli bir dönüş sonrası Türk hava sahasının içinde (2-4 kilometre) kısa süreli bir tehdit oluşturuldu (17 saniye). Türkiye'nin resmi açıklamalarına göre Türk F-16 savaş jetleri Rus uçaklarına resmi uyarılarda bulundu. Bu durum ABD kaynaklarını tarafından da onaylandı."

"Uçakların hedefi DAEŞ değil Muhaliflerdi"

Raporda ayrıca, düşürülen Rus uçağının Suriye rejimine karşı mücadele eden muhalif güçlere karşı görevlendirildiğinin tahmin edildiği ancak Suriye rejimine karşı mücadele eden bu grupların DAEŞ ile bir bağlantısının olmadığı, Rusya tarafından desteklenen Esed rejimine karşı mücadele ettikleri  belirtildi.

Grafik de yayınlandı

Haberde uçağın, Türk hava sahasını ihlal ettiğine yönelik Alman makamlarının elinde bulunan grafik te yayınlandı. 

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti.

Angajman kuralları uyarısı yapılmıştı

Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.

BERLİN/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN