Amazon ormanları yok olmaktan kurtarılamayabilir

Amazon ormanları yok olmaktan kurtarılamayabilir

Science Advances dergisinin en son yayınladığı bilimsel çalışmaya göre, Amazon yağmur ormanlarının yok olma süreci geri dönülmez bir aşamaya gelebilir. Sadece yüzde 3'lük bir tahribat dünyanın su ve oksijen deposunu sonsuza kadar yok edebilir.

SELMAN CÖMERT / KARAR.COM

George Mason Üniversitesi'nde çevre bilimleri ve yönetimi bölümünde profesör olan Thomas Lovejoy ve ünlü iklim bilimci Carlos Nobre, Amazon yağmur ormanlarındaki son durumu tespit etmek için yaptıkları çalışmalarda endişe verici sonuçlara ulaştı. 

Son 50 yılda %17'si tahrip edildiği saptanan Amazon ormanlarının, bu oran %20'yi geçtiği takdirde telafisi mümkün olmayan bir durumla karşılaşacağı belirtildi.

Aynı zamanda Brezilya'nın Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanlığı Ar-Ge Politikaları Ulusal Sekreteri olan Carlos Nobre, Euronews'e yaptığı açıklamada ''Orman tahribi veya küresel ısınma yüzünden iklim değişiyorsa, Amazonların yarısından fazlasının çorak ovalara dönüşme riski var. Son 50 yıldaki orman tahribatı, Amazon bitki örtüsünün %17'sine ulaştı'' dedi. 

Hesaplamalara göre fazladan %3'lük bir tahribat, ormanın kurtarılmasını imkansız kılabilir.

GÜNEY AMERİKA'NIN İNSAN NÜFUSUNU DA ETKİLEYECEK

Orman'ın karşı karşıya kaldığı bu tehlikenin yanı sıra, araştırmacılar, su döngüsünün orman tahribatına rağmen daha ne kadar devam edeceği üzerinde de durdu. Su döngüsünün devam etmemesi durumunda Güney Amerika nüfusunun bundan ciddi bir şekilde etkileneceği dile getirildi.

Amazon yağmur ormanları sayesinde oluşan su döngüsü, ormanın bulunduğu Brezilya ve komşu ülkeler için temel bir kaynak. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN