Antarktika 25 yılda 3 trilyon ton buzul eridi

Antarktika 25 yılda 3 trilyon ton buzul eridi

Antarktika’da buzulların 25 yılda yaklaşık 3 trilyon ton erimesi deniz seviyesini 7.6 milimetre yükseltti.

Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan yeni uluslararası araştırma sonuçlarına göre Antarktika hızla erimeye devam ediyor. Antarktika buzullarının 25 yılda yaklaşık 3 trilyon ton erimesi, deniz seviyesini 7.6 milimetre yükseltti. Son 5 yılda gerçekleşen erime seviyesi bir önceki 20 yılın erime seviyesi ortalamasından 3 kat daha fazla oldu.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ BİR ARAYA GETİRİLDİ

Uluslararası bilim adamları ekibi, Antarktika’nın buz tabakasını incelemek için uydu görüntülerini bir araya getirdi. Sonuçlara göre, 1993-2017 yılları arasında 2 trilyon 720 milyar ton buz eridi. Yıllık erime ortalaması 2012 yılına kadar 76 milyar tonken 2012’den 2017 yılına kadar ortalama 219 milyar tona yükseldi. Araştırmalar, erime sonucu su seviyesinin ortalama 7.6 milimetre yükseldiğini ortaya koydu. Antarktika’nın mevcut durumda okyanus sularını 58 metre yükseltecek buzul bulunduğu ifade edildi.

Deniz bilimci Steve Rintoul araştırma sonuçlarıyla ilgili "Antarktika’daki bu değişimin boyutu, çözüm için daha kapsamlı ve hızlı düşünmemiz gerektiğini ortaya koyuyor" diyerek, küresel ısınmayla mücadele çalışmalarının daha etkili hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

LONDRA/İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN