Arakanlı Müslümanlar Bangladeş sınırında yaşam mücadelesi veriyor

Arakanlı Müslümanlar Bangladeş sınırında yaşam mücadelesi veriyor

Myanmar'da ordu ve fanatik Budistlerin zulmünden kaçan Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş sınırında açlık ve susuzluğun neden olduğu hastalıkların pençesinde yaşam mücadelesi veriyor.

Avrupa Rohingya Konseyinden (ERC) yapılan açıklamada, Arakan'a bağlı Naikong Diya kıyısında yaklaşık 3 bin kişinin günlerdir aç şekilde Bangladeş'e geçmeye çalıştığı belirtildi. Yeterli paraları olmayan Arakanlı Müslümanların kendilerini komşu ülkeye geçirecek teknelere ücret ödeyemedikleri için sınır bölgesinde sıkışıp kaldığı ifade edilen açıklamada, çocukların temiz içme suyuna erişimi olmadığından ishale yakalandığı kaydedildi.

HASTALIKLAR ARTIYOR

Hamilelerin hijyenik koşullardan yoksun şekilde sınır bölgesinde doğum yaptığına dikkat çekilen açıklamada, hastalananların sayısının da günden güne arttığı uyarısı yapıldı. Sosyal medyada yayımlanan bir görüntüde Arakanlı Müslümanların Bangladeş sınırındaki çaresiz bekleyişleri gözler önüne serildi. Videoda konuşan Arakanlı Müslüman erkek, "Myanmar'ın zulmü bizi evsiz bıraktı. Çocuklarımız hayatını kaybediyor. Bangladeş'teki ve tüm dünyadaki Müslüman kardeşlerimize sesleniyorum. Allah rızası için bize yardım edin" dedi. Bulundukları bölgeden başka bir yere hareket edemediklerini ve yemek yiyemediklerini ifade eden Arakanlı Müslüman, deniz suyu içtiklerini ve bu suyun da hastalanmalarına neden olduğunu söyledi.

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARIYLA MÜCADELE EDİYORLAR

Bu arada Bangladeş basınının sağlık yetkililerine dayandırdığı haberlere göre, Arakan'dan Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanlardan 18 bin 523 hamile ve 42 bin 541 çocuk ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor.

Çocuk bekleyen 18 bin 523 kadının, hijyenik ortamın bulunmaması, Myanmar'dan kaçarken geçtikleri dağlık alanlardaki düzensiz hareketleri, düzenli gıda ve bakımın olmaması nedeniyle sağlık sorunu yaşadığını belirten yetkililer, hamile Arakanlı Müslümanlardan 441 kadarının durumunun ciddi olduğunu kaydetti.

Sağlık yetkilileri, Bangladeş'teki derme çatma kamplarda kalan yaklaşık 42 bin 541 Arakanlı Müslüman çocuğun sağlığının da yetersiz beslenme nedeniyle ileri derecede tehdit altında olduğuna dikkati çekti.

MÜSLÜMANLARA YÖNELİK ETNİK TEMİZLİK

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Son saldırılarda 200'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edildi. Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslüman'ın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığındı.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN