Arap Birliği İsrail’in ‘kirli çamaşırlarını’ dökecek

Arap Birliği İsrail’in ‘kirli çamaşırlarını’ dökecek

Arap Birliği’nin Kudüs konulu acil zirvesinden İsrail’in suçlarını dünyaya anlatacak bir medya kampanyası kurma kararı çıktı. Trump’ın Kudüs hamlesi ise ‘uluslararası hukuka aykırı ve hükümsüz’ olarak nitelendi.

Filistin ve Ürdün’ün talebi üzerine Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Olağanüstü Kudüs Toplantısı sona erdi.Toplantının sonuç bildirgesinde, “ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı karar hükümsüzdür, uluslararası hukukun ve BM kararlarının tehlikeli bir ihlalidir, hukuki bağlayıcılığı yoktur” değerlendirmesinde bulunuldu. Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak ilan etmesinin, barış çabalarını baltaladığı, gerginlik ve kızgınlığı körüklediği, bölgeyi kaos ve istikrarsızlığa sürüklediğine işaret edilen bildiride, ABD’nin Kudüs siyasetindeki bu dönüşüm, “Washington yönetiminin kendisini İsrail yanlısı bir noktada konumlandırdığı, barış sürecindeki arabuluculuk rolünden kendini azlettiği ve uluslararası hukukun çiğnendiği tehlikeli bir gelişme” olarak nitelendirildi.

Tüm ülkelerin, 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini tanımaya davet edildiği bildiride, şu ifadelere yer verildi: “ABD, Kudüs’e ilişkin kararını iptal etmeli ve İsrail’i, tüm Filistin ve Arap topraklarındaki işgaline son vermeye zorlamalı. BM Güvenlik Konseyi, ABD’nin Kudüs kararının uluslararası kararlara aykırı olduğu ve hukuk dışı olduğunu beyan eden bir karar çıkarmalı.”

Bildiride yer verilen diğer kararlar da şu şekilde sıralandı:

* Arap Barış Girişimi Komitesi, Kudüs kararının doğuracağı siyasi sonuçların önüne geçmek için uluslararası toplum ve kuruluşlarla çalışacak bir komite kurmak üzere görevlendirildi.

* İsrail’e, uluslararası kararlara uyması, Yahudi yerleşim birimleri faaliyetleri ve Filistinlilerin Kudüs’ten çıkartılması çabalarına son vermesi için baskı uygulanması talep edildi.

* Arap Birliği Genel Sekreterliği, ABD’nin Kudüs kararının tehlikelerini izah edecek ve İsrail’in Kudüs’teki kirli çamaşırlarını ortaya dökecek uluslararası bir medya kampanyası başlatmak üzere görevlendirildi.”

MESCİD-İ AKSA’DA PROVOKASYON

İsrailli aşırı sağcı bir grup, Mescid-i Aksa’ya polis koruması eşliğinde baskın düzenledi. ‘Heykel Örgütler’ olarak bilinen ve fanatik Yahudi ırkçılarından oluşan grup, akşam saatlerinde Mescid-i Aksa’’nın Aslanlı (Esbat) Kapısı’ndan ‘diğer kapıların açılması ve içeride kalma müddetinin artırılması’ için toplu baskın yapmaları çağrısında bulundu. Mescid-i Aksa’yı yıkıp, yerine sözde Süleyman Mabedi’ni inşa etmeyi planlayan Heykel Örgütleri, İsrail’de resmi olarak faaliyet gösteriyor. Fanatik Yahudi yerleşimciler, İsrail polisinin korumasında sık sık Mescid-i Aksa’nın avlusuna baskın düzenliyor.

İSRAİLLİ ARAPLAR HEDEFTE

Tel Aviv yönetimi, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararını protesto edenleri hedef gösterdi. Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Vadi Ara bölgesinde eylem yapan İsrailli Arapların ‘ülkeye ait olmadığını’ söyledi. Ordu radyosuna konuşan Lieberman, “Şunu anlamalılar ki burada istenmiyorlar. Bizim bir parçamız değiller. Vadi Ara’yı boykot çağrısı yapıyorum. Oraya gitmeyin, oradan bir şey satın almayın” dedi. Eğitim Bakanı Naftali Bennett ise “Araplar sabrımızı sınamasın” diye konuştu.

İRAN DESTEKLİ MİLİSLER SINIRDA

İran destekli Iraklı Şii milis grubu Asaib Ehl El-Hak grubunun lideri Kays El Hazali, Lübnan-İsrail sınırındaydı. Hizbullah komutanlarıyla birlikte sınır bölgesini gezen Hazali’nin askeri kıyafetler giydiği görüldü. Sosyal medyada dolaşan videoda Hazali, Kudüs için savaşmaktan çekinmeyeceklerini söyledi. Lübnan Başbakanı Saad Hariri ise ziyaretin yasa dışı olduğunu belirterek hakkında soruşturma açılmasını istedi. Hariri, “Bu ziyaret, Lübnan yasalarını ihlal ediyor” dedi.

NETANYAHU’DAN AVRUPA’YA: İKİYÜZLÜSÜNÜZ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Trump’ın Kudüs kararını eleştiren Avrupa ülkelerini ikiyüzlü davranmakla suçladı. Dün Fransa’ya giden Netanyahu, “Avrupa’ya saygı duymakla birlikte onlardan gelen bir çifte standardı kabul etmeye hazır değilim. Başkan Trump’ın tarihi açıklamasını eleştiren sesler duyarken İsrail’e atılan roketleri ya da İsrail’e karşı yapılan korkunç kışkırtmaları kınayan açıklamalar duymadım” diye konuştu. “Bu ikiyüzlülüğü kabul etmeyeceğim” diyen Netanyahu, ziyareti esnasında “İsrail hakkındaki doğruları korkmadan muhataplarına sunacağını” belirtti.

HAMAS: AĞIR BEDEL ÖDEYECEKSİNİZ

Hamas’tan Donald Trump’ın Kudüs kararıyla yapılan açıklamada “Önümüzdeki günler, düşmanın ne kadar büyük bir hata yaptığını ve direnişin irade gücü hakkında yanıldığını gösterecektir. Düşman, halkımıza karşı işlediği suçlar için ağır bedel ödeyecektir. Düşman korkmalı ve Gazze’ye angajman kurallarının delmenin bir bedeli olacağını bilmelidir” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan İsrail Ordu Sözcüsü Ronen Menelis, Hamas tarafından Gazze’den İsrail topraklarının altına doğru kazılan bir tüneli imha ettiklerini açıkladı.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN