Astana’da Amerika yok muhalifler var

Astana’da Amerika yok muhalifler var

Astana’daki Suriye görüşmelerine ABD’nin katılıp katılmayacağı konusu bilmeceye döndü. Kremlin, Trump yönetiminin görüşmelere davet edildiği iddiasını doğrulamadı. Muhalifler ise Ankara’daki toplantının ardından zirveye katılacaklarını duyurdu.

Suriye’deki krizin siyasi çözümü için, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak müzakerelerin, 23 Ocak’ta başlaması planlanıyor. ABD’nin görüşmelere katılıp katılmayacağı ise merak konusu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, dün yaptığı açıklamada bu yöndeki haberleri doğrulamadı. Astana’da bir zirve yapılması kararı, Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanlarının, geçen ay Moskova’da gerçekleştirdiği üçlü zirvede alınmıştı. Görüşmelere bu üç ülkenin yanısıra ilerleyen dönemde ABD, S. Arabistan ve Katar’ın da davet edilebileceği belirtilmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen cuma, Türkiye ile Rusya’nın, Astana’ya ABD’nin de davet edilmesi konusunda anlaştığını duyurmuştu. Amerikan Washington Post gazetesi ise Rusya’nın, görüşmelere mevcut Başkan Barack Obama hükümetini değil, 20 Ocak’ta görevi devralacak Donald Trump’ın ekibini davet ettiğini öne sürmüştü.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, dünkü yaptığı açıklamalarda bu iddiaları doğrulayıp doğrulamadığı sorusuna “Hayır” yanıtını verdi. “Somut bir tekliften bahsetmezdim” diye devam eden Peskov şöyle devam etti: “Astana görüşmeleri için hazırlıklar yapılıyor. Bu hiç kolay bir süreç değil. Görüşmeler, Cenevre de dahil olmak üzere başka formatların yerine geçmeyecek, onları tamamlayacak. Bu aşamada yalnızca bunları söyleyebilirim.”

Öte yandan muhalif grupların da görüşmelere katılması büyük ölçüde kesinleşti. Reuters haber ajansı, aralarında Özgür Suriye Ordusu’nun da bulunduğu Suriyeli muhalif grupların büyük bir kısmının Ankara’da yaptıkları toplantı sonucunda görüşmelere katılma kararı aldığını duyurdu. Muhalif heyetin başında Cenevre’deki başmüzakereci Muhammed Alluş olacak. Daha önce rejimin ateşkes ihlâllerini durdurmadığı sürece Astana’ya gitmeyeceklerini belirten gruplar, bu konuyu Astana’da görüşmeye karar verdi. Muhalifler, kendilerini temsil edecek heyetin başkanını da seçti. 2016’da Cenevre’de düzenlen Suriye görüşmelerinde muhaliflerin başmüzakerecisi görevini yürüten Muhammed Alluş, Astana görüşmelerinde muhalifleri temsil eden heyetin başında olacağını söyledi. Alluş, İran’ın Suriye savaşındaki rolünü etkisizleştirmek istediklerini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN