Beynimiz uzaktan yönetilecek

Beynimiz uzaktan yönetilecek

Bilim insanları maymun beynine elektrik akımı vererek hareketlerini yönlendirmeyi başardı. Yapılan çalışmalar kaza veya felç sonrası beyin fonksiyonlarını yerine getiremeyen hastalar için umut oldu.

Nörobilimciler, maymun beynine zayıf elektrik akımları vererek hareketlerine yön vermeyi başardı. Uzmanlar, bu gelişmenin felç veya kaza geçirerek beyin fonksiyonlarından bazılarını kaybeden kişilerin tedavisinde kullanılabileceğini söylüyor. Yapılan çalışmada, iki Hint şebeğinin (rherus maymunu) premotor korteksine zayıf elektrik akımları verildi. Şebekler, hareket ve görsel talimatlara dayanan görevleri yerine getirecek şekilde eğitildi. Deneyin başlangıcında maymunlar açılıp kapanabilen ışıklı dört nesnenin ortasındaki kolu kavrayabiliyordu. Daha sonra, hangi nesnelerin parladığına bağlı olarak nesneleri elleriyle idare etmeye başladılar. Bütün ışıklar açıkken maymunların premotor korteksine düşük seviyeli elektrik akımları verildi. Araştırmacılar her bir nesne için beynin farklı noktalarını uyardı. Daha sonra ışık etmeni ortadan kaldırıldı. Ekip, maymunların sadece mikro uyarımlara bağlı olarak talimatları doğru şekilde gerçekleştirebildiğini gözlemledi. Araştırmanın yazarlarından Kevin A. Mazurek, ‘‘Bu araştırma, beyindeki sinirsel bölgelerin terapiler yardımıyla genişletilebileceğini gösterdi. Yaşanan gelişme felç, kaza veya çeşitli hastalıklar sebebiyle beyinlerindeki çeşitli yerlerin fonksiyonu kaybolan kişiler için kullanılabilir. Beynin zarar görmüş kısmından geçerek zarar görmeyen kısmına bilgi ulaştırabiliriz” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN