Bilimsel araştırma için verici takılan leyleği soydular

Bilimsel araştırma için verici takılan leyleği soydular

Akıllara durgunluk veren olay Afrika'ya göç eden bir leyleğin başına geldi. Bilimsel araştırma için üzerine verici takılan bir leylek Afrika semalarına girdikten sonra sinyal kesildi ve olanlar oldu.

Doğal yaşamı takip etmek adına araştırmacılar ve belgeselciler hayvanlara kamera yerleştirebiliyor veya GPS cihazını üzerlerine monte edebiliyor. Haberimize konu olan leylek de işte bu şekilde kullanılıyordu.

Polonyalı uzmanların Kajtek adını verdiği bir leyleğe GSM tabanlı bir verici taktı. Leyleklerin her dönem yaptıkları gibi Afrika'ya olan yolculuklarının izlenmesi adına kullanılan SIM kartlı verici, toplamda 52 günü ve 6 bin 154 kilometreyi kapsayan yolculuk boyunca kusursuz bir bilgi aktarımı sağlama amacındaydı.

18-06/14/5b229ffd5d1c2e13e4bfa968.png

Leyleğin kat ettiği yol... Sudan'dan sonra sinyal artık yok

Ancak işler planlandığı gibi gitmedi. Kajtek’in Polonya’dan başlayıp Ukrayna, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail ve son olarak Sudan'a giderken sinyal kesildi. Aylarca sinyal alınamayan cihazın başına ne geldiği ise telefon faturası gelince ortaya çıktı. 2 bin 300 euroyu bulan faturayı gören araştırmalar şaşkına döndü.

Sudan'a giren leyleğe bir şekilde ulaşıldığı, üzerindeki vericide yer alan SIM kartın çalındığı ve bu kartın kullanılmasıyla birlikte bu telefon faturası ortaya çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN