BM Güvenlik Konseyi'ne yeni geçici üyeler seçildi

BM Güvenlik Konseyi'ne yeni geçici üyeler seçildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) 2018-2019 yıllarında görev yapacak beş geçici üye için BM Genel Kurulu'nda seçim yapıldı.

Afrika-Asya Pasifik grubundan Kuveyt, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahili, Latin Amerika grubundan Peru ve Doğu Avrupa grubundan Polonya 2018-2019 yıllarında görev yapmak üzere BMGK'ya seçildi.

Konseye seçilen yeni 5 üye ülke, 1 Ocak 2018'den itibaren BMGK'de 2 yıl boyunca geçici üye olarak yer alacak.

Toplam 15 üye ülkenin bulunduğu BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa'dan oluşuyor.

Kalan 10 üye ise BM'nin beş coğrafi grubu arasından iki yıllık süre için BM Genel Kurulu'nda seçiliyor. Geçici üyelerden her yıl beşi yenileniyor.

Halen Konsey üyesi olan Japonya, Mısır, Senegal, Ukrayna ve Uruguay'ın görev süreleri bu yıl sonunda bitecek.

İTALYA KOLTUĞUNU HOLLANDA'YA DEVREDECEK

Halen Konsey'de görev yapan İtalya'nın resmi olarak bir yıl daha görev süresi bulunuyor. Ancak İtalya geçen yılki seçimde Batı Avrupa ve Diğerleri grubuna ayrılan iki koltuğa Hollanda ve İsveç ile aday olmuş, seçimde İsveç gerekli oyu alarak Konsey'e seçilmişti.

Kalan tek koltuk için tekrarlanan turlarda, İtalya ve Hollanda gerekli olan üçte iki çoğunluğu sağlayamayınca iki ülke anlaşarak iki yılı kendi aralarında paylaşmıştı.

Bu anlaşma doğrultusunda Konsey'den 2018'de çekileceğini açıklayan İtalya'nın boşalan koltuğuna 184 oyla Hollanda seçildi. Ancak Hollanda BMGK'de sadece bir yıl üye olarak yer alabilecek.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER /AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN