BM Küresel Göç Sözleşmesini 164 ülke kabul etti

BM Küresel Göç Sözleşmesini 164 ülke kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 164 ülke 'küresel ölçekte ilk göç anlaşması' özelliğini taşıyan Göç Paktı'nı kabul etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözleşmenin göçmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadelede yol haritası olacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler'e (BM) üye 150'den fazla ülkenin katıldığı Küresel Göç Sözleşmesine ilişkin uluslararası konferans, Fas'ın Marakeş kentinde başladı.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, yaptığı açıklamada, BM Küresel Göç Sözleşmesi'nin 164 ülke tarafından kabul edildiğiNİ söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de sözleşmenin göçmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadelede yol haritası olacağını belirtti.

'MÜLTECİ KADINLARIN SESİ OLACAK'

Yasal olarak bağlayıcı olmayan bu anlaşmanın uluslararası iş birliği için bir çerçeve niteliğinde olduğunu ifade eden Guterres, anlaşmanın göçmenlere insan haklarından yararlanma imkanı vereceğini söyledi.

Guterres, "Bu anlaşma, sayıları 260 milyona ulaşan dünyadaki göçmenlerin yarısını teşkil eden ve zor şartlarda yaşayan mülteci kadın ve genç kızların sesi olacak." dedi.

60 BİN GÖÇMEN HAYATINI KAYBETTİ

Düzensiz göç nedeniyle can kayıplarının da arttığına işaret eden Guterres, 2000 yılından bu yana yaklaşık 60 bin göçmenin hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

BM 73. Genel Kurul Başkanı Maria Fernanda Espinosa da imzalanan anlaşmanın, göçmenlerin vatandaşı olduğu, göç sırasında uğradığı ve göç ettiği ülkeler arasında iş birliğine olanak sağlayacağını dile getirdi.

Son yıllarda artan göçmen hareketliliğinin, büyük oranda ölümlerle sonuçlandığına dikkati çeken Espinosa, bu anlaşmanın ülkelerin egemenliğine zarar vermediğini ve insan ticaretiyle mücadelede birtakım fırsatların önünü açacak uluslararası bir anlaşma olduğunu kaydetti.

Yasal bağlayıcılığı olmayan, göçmenler ve mültecilerle ilgili kuralları belirlemeyi hedefleyen Küresel Göç Sözleşmesi, insan hakları ve ulusal egemenlik başta olmak üzere ülkelerin göçle başa çıkmasına yardımcı olmak, göçmenlerin topluma entegre edilmesini geliştirmek ve tecrübe değişimini içeriyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in de hazır bulunduğu iki gün sürecek konferansta çeşitli hükumet ve devlet başkanlarının da konuşma yapması bekleniyor.

Konferansta Türkiye'yi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu temsil ediyor.

Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Bulgaristan, Hırvatistan, ABD, Macaristan, Avustralya ve İsrail, sözleşmeyi imzalamayacaklarını duyurmuştu.

MARAKEŞ/AA

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN