Bosna Hersek Sırbistan'a karşı yeniden soykırım davası açacak

Bosna Hersek Sırbistan'a karşı yeniden soykırım davası açacak

Bosna Hersek, Sırbistan'a karşı soykırım davasını yeniden açacak.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'in himayesinde, ülkedeki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılımıyla başkent Saraybosna'da düzenlenen danışma toplantısında, Sırbistan'a karşı soykırım davasının revize edilmesi kararı alındı.

İzzetbegoviç, danışma toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda Sırbistan'a karşı yeniden soykırım davası açılmasının krize neden olacağını ancak bu krizin "bazılarının tehdit olarak öne sürdüğü büyüklükte olmayacağını" söyledi.

KURBANLARIN HAYSİYETİNE ZARAR VERİRDİ

Soykırım davasının revize edilmesinin hiç kimsenin hakkını ihlal etmediğini vurgulayan İzzetbegoviç, "Davanın yenilenmesinden vazgeçilmesi, Bosna Hersek devletinin ve kurbanların haysiyetine zarar verirdi." ifadelerini kullandı.

Davanın revize edilmesine, danışma toplantısına katılan 50'den fazla temsilcinin oy birliği ile karar verildiğini aktaran İzzetbegoviç, "Bu davanın yeniden açılması, kurbanların hakkıdır. Adalet ve hakikat peşinde olan herkes bizim yerimizde olsa aynısını yapardı." dedi.

İzzetbegoviç, davanın yeniden açılmasının beraberinde risk de getirdiğinin altını çizerek, "Ancak davadan vazgeçilmesi, insanların çilesi ve soykırımla siyasi istikrar uğruna ticaret yapılması, kurbanların onuruna büyük bir zarar verirdi." diye konuştu.

MLADIC VE MILOSEVIC

Boşnakların asırlardır ülkedeki diğer halklarla birlikte yaşadığını ve yaşamaya devam edeceğini vurgulayan İzzetbegoviç, tüm halkların iyiliğine olacak bir hayatın yalnızca hakikat ve sağlam temeller üzerinde inşa edilebileceğini kaydetti.

İzzetbegoviç, davanın gelecek hafta açılacağını ifade ederek, davadaki yeni kanıtların eski Sırp komutan Ratko Mladic'in yargılanması sürecinde ortaya çıktığını, bu kanıtlarda eski Yugoslavya'dan binlerce askerin soykırıma iştirak ettiğinin ve dönemin devlet başkanı Slobodan Milosevic rejiminin soykırıma lojistik destek verdiğinin görüldüğünü sözlerine ekledi.

İLK DAVA DÜŞMÜŞTÜ

Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılının şubat ayında, Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı açtığı soykırım davasını delil yetersizliğinden reddetmiş, Bosna Hersek'e yeni deliller bulması şartıyla 10 yıl içinde yeniden dava açma hakkı tanımıştı.

Mahkemenin davanın revize edilmesi için tanıdığı süre, şubat ayı sonunda dolacak.

SARAYBOSNA/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN