Brexit sonrası İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının kaderi belli oldu

Brexit sonrası İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının kaderi belli oldu

Londra yönetimi, İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla adada kalacak yaklaşık 3 milyon 200 bin kişiden ciddi bir suç kayıtlarının olmadığını, kimliklerini ve daha önce ülkede yaşadıklarını kanıtlamalarını isteyecek.

İngiltere, Avrupa Birliğinden (AB) ayrılmasının (Brexit)  ardından ülkede yaşamak ve çalışmak isteyen AB vatandaşlarının karşılaması  gereken yeni ölçütleri açıkladı. 

İçişleri Bakanlığının yayımladığı düzenlemeye göre, İngiltere’de  yaşayan yaklaşık 3 milyon 200 bin AB vatandaşı, Brexit sonrasında oturum iznine  başvurabilmeleri için ciddi bir suç kayıtlarının olmadığını, kimliklerini ve  İngiltere’de yaşadıklarını kanıtlamaları gerekecek.

AB vatandaşlarının oturum başvurularında yetişkinlerden 65 sterlin, 16  yaşından küçük çocuklardan ise 32,5 sterlin ücret alınacak.

Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, oturum başvurusu  yapacak AB vatandaşlarının iş ve sosyal yardım kayıtlarının kontrol edilecek  olmasından dolayı çoğunluğunun ülkede yaşayıp yaşamadıklarının otomatik olarak  ortaya çıkacağına işaret edildi.

Düzenleme, İngiltere’de henüz 5 yılını doldurmamış olan AB  vatandaşlarına ön oturum statüsü verilmesini öngörüyor. 5 yılını dolduran AB  vatandaşları sürekli oturum için başvurabilecek ve bu ikinci başvuru ücretsiz  olacak.

OTURMA HAKKI BAŞVURUSU ŞARTI

İngiltere'de sürekli oturum hakkını almış AB vatandaşlarının da yeni  sisteme göre tekrar başvuruda bulunması gerekirken, bunlardan herhangi bir ücret  alınmayacak.

Brexit sonrasında uygulanacak iki yıllık geçiş süresinin sona ereceği  31 Aralık 2020'ye kadar İngiltere'ye giren AB vatandaşları da ön oturum başvurusu  yapabilecek.

AB vatandaşları oturum için  internet üzerinden de başvurabilecek.  İçişleri Bakanlığının başvurular için geliştirdiği mobil uygulama ise sadece  Android tabanlı telefonlarda kullanılabilecek.

Aşamalı olarak hizmete alınacak yeni başvuru sistemi, gelecek yılın  başından itibaren tam olarak işler hale gelecek.

Uygulama İsviçre, İzlanda, Norveç ve Liechtenstein vatandaşlarını da  kapsayacak.

İngiltere’nin yeni  düzenlemesini takiben AB’nin de üye ülkelerde  yaşayan yaklaşık 1 milyon İngiliz vatandaşı için kendi düzenlemelerini ilan  etmesi bekleniyor.

BREXİT SÜRECİ

İngiltere, 2016 yılının haziran ayında yapılan referandumla yüzde 48'e  karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon  Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

2017 yılının haziran ayında başlayan müzakereler için AB Komisyonu'nun  Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ve İngiltere Brexit Bakanı David Davis  başkanlığındaki teknik ekipler görevlendirilmişti.

İngiltere ile AB Komisyonu aralık ayında vatandaş hakları, AB'ye  yapılacak ödemeler ve İrlanda adasındaki sınır sorununu kapsayan başlıklardan  oluşan müzakerelerin birinci safhasıyla ilgili anlaşmaya varmıştı.

AB ve İngiltere, Brexit'in ardından iki yıl kadar sürecek bir geçiş  süreci konusunda da anlaşma sağlandığını açıklamıştı. AB Komisyonu'nun Brexit  Başmüzakerecisi Barnier, geçiş sürecinin büyük olasılıkla 31 Aralık 2020'de sona  ereceğini, bu geçiş döneminde vatandaşlar ve işletmelerin karşılıklı mevcut  haklardan faydalanmaya devam edeceğini, İngiltere'nin bir süreliğine AB’nin  Gümrük Birliği, Tek Pazar ve diğer politikalarından faydalanabileceğini  duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN