Brüksel muslukları kıstı

Brüksel muslukları kıstı

Brüksel ile Ankara arasında varılan göçmen mutabakatı çerçevesinde iki yıl içinde yapılması gereken 3 milyar euro ödemenin yalnızca 811 milyon euroluk kısmı serbest bırakıldı. Türkiye’yi AB’ye hazırlamak için öngörülen yardımlarda da musluk kısıldı.

KARAR FRANKURT

Türkiye ile AB arasında Türkiye’deki göçmenlerin ihtiyaçları için öngörülen yaklaşık 3 milyar Euro’luk bütçeden bu zamana kadar sadece 811 milyon Euroluk kısmı ödendi. AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmada Türkiye’ye 2.8 milyar Euro’luk yardım yapılması öngörülmüştü. Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yer alan habere göre, bu yardımların proje bazında sivil toplum örgütlerine yapılması öngörülüyordu. Ancak göçmenlerin Türkiye’de kalıcı olacağı gerçeğinden hareketle, yardımların daha verimli kullanılabilmesi icin direk bakanlıklara yapıldığı bildirildi.

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komisyonunun Sözcüsü Johannes Hahn, göçmenlerin Türkiye’de tahmin ettiklerinden daha fazla kaldığını belirtilerek “Türk eğitim ve sağlık sisteminin düzenli desteklenmesi geçici tedbirlerin desteklenmesinden daha hesaplı ve verimli. Bunun için Türk resmi kurumlarıyla uygulayıcı partner olarak  çalışıyoruz” dedi. Yardımların mevut okullar, hastanelerin bakımı ve büyütülmesi için kullanıldığı ifade edildi.

Komisyon sözcüsü bu zamana kadar 3 milyar Euro’luk yardımdan sadece 1.6 milyarının ödenmesi konusunda anlaşma olduğunu belirterek, gelecekte desteklerin büyük bölümünün yardım kuruluşlarına yapılacağını söyledi. Sözcü Hahn, yardımların ne şekilde gerçekleştirileceğini üye ülkelerinin birlikte karar verdiğinin de altını çizdi. Bu zamana kadar yardım alman resmi kurumlar arasında 120 milyon euro ile Sağlık Bakanlığı ve 90 milyon euro ile Milli Eğitim Bakanlığı bulunuyor.

‘TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELER’ BAHANESİ

Türkiye’yi AB’ye hazırlamak için öngörülen yardımlarda  da yavaşlama söz konusu. Bu amaçla 2014 ve 2020 yılları arasında 4.45 milyar Euro öngörülmüştü. Ancak bunun ancak 234 milyon euroluk kısmının ödeme anlaşması yapıldı. Anlaşması yapılan bu yardımın ise sadece 186 milyon euroluk kısmı Türkiye’ye ödendi. Hahn, yardımların az olmasının AB programlarının geç başlaması ve Türkiye’deki gelişmelerle alakalı olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN