Çalınan 700 milyon çocukluk

Çalınan 700 milyon çocukluk

Şiddet ve savaş nedeniyle göç, erken yaşta evlilik ve hamilelik, çocuk işçiliği, kötü sağlık koşulları ve okula gitmekten mahrumiyet... Dünyada her dört çocuktan birinin çocukluğu çalınıyor.

Dünyada 700 milyon çocuk, çocukluğunu yaşayamıyor. Save the Children’ın 172 ülkede yaptığı araştırmada 5 yaş altı ölüm, yetersiz beslenme, erken evlilik, eğitim, çocuk işçiliği, genç yaşta hamilelik, çatışmalar nedeniyle sürgün ve ölümcül sonuçlu aşırı şiddet gibi 8 unsur ele alındı.

Araştırma çocukluğun en çok Batı ve Orta Afrika’da tehdit altında olduğunu ortaya koydu. Çocukluğun en az tehdit altında olduğu iki ülke Norveç ve Slovenya oldu. Bu ülkelerin Finlandiya, Hollanda ve İsveç takip ediyor. Almanya sıralamada 10’uncu sırada Türkiye ise 59’uncu sırada yer aldı.

Raporun ortaya koyduğu sayılar ise oldukça çarpıcı. Tüm dünyada yaklaşık 16 bin çocuk beş yaşına gelmeden hayatını kaybediyor üstelik ölümlerin nedeni çoğu zaman önlenebilir ya da tedavi edilebilir sebepler. Her gün 200 çocuk cinayete kurban giderken, her iki saniyede bir kız çocuğu bir çocuk dünyaya getiriyor.

Dünyada yaklaşık 28 milyon çocuk savaş gibi sebeplerden dolayı yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalıyor. 263 milyon çocuk okula gitmiyor. Sorundan kız çocukları erkeklere göre daha fazla etkileniyor. 168 milyon çocuk çalışmak zorunda kalıyor ve bunların yarısı tehlikeli iş şartlarında mesai yapıyor. Bu sayı, Avrupa ülkelerinde yaşayan çocukların sayısını geçiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN