Caniler çocukları hedef aldı

Caniler çocukları hedef aldı

IŞİD vahşette sınır tanımıyor. Eli kanlı terör örgütü, İngiltere’nin Manchester kentinde ergenlik çağındaki çocukların gittiği bir konsere bombalı saldırı düzenledi. Saldırıda 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi ise yaralandı.

IŞİD terörü bu kez çocukları hedef aldı. İngiltere’nin Manchester kentinde, ergenlik çağındaki çocukların gittiği bir konser sırasında düzenlenen bombalı saldırı sonucu 22 kişi yaşamını yitirdi, 59 kişi ise yaralandı. Kentin en büyük konser salonu olan Manchester Arena’da, ABD’li pop şarkıcısı Ariana Grande’nin konserinin bitiminden hemen sonra gerçekleşti. Yerel saatle gece 10.30 sularında, konser salonunu hemen yanındaki gişelerde meydana gelen patlama, çocuklarını konser alanından almaya gelen aileler arasında da büyük paniğe neden oldu.

17-05/23/sayfa-10-dram-son.jpg

Manchester City futbol kulübünün menajeri Pep Guardiola’nın eşi ve iki çocuğunun, Manchester Arena’daki Ariana Grande konserinde olduğu ortaya çıktı. İspanyol medyasına yansıyan haberlere göre Guardiola’nın eşi Cristiana Serra ile kızları Valentina ve Maria faciadan kılpayı kaçabildi. Guardiola’nın aile bireylerinin saldırıda yaralanmadığı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

IŞİD’e bağlı Amak haber ajansı tarafından yayımlanan üstlenme açıklamasında saldırının konser alanına önceden yerleştirilen bir bombayla gerçekleştirildiği belirtildi. IŞİD, saldırıyı kendi kontrolündeki bölgelerde uluslararası koalisyon tarafından düzenlenen operasyonlara misilleme olarak yaptığını duyurdu. İngiliz yetkililer, saldırganın olay yerinde öldüğünü açıkladı. Saldırganın, kendi yerleştirdiği bombanın patlaması sonucu ölmüş olabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca saldırıyla bağlantılı olduğu değerlendirilen bir kişi de gözaltına alındı. Görgü şahitleri, patlamanın ardından yerde metal parçalar görüklerini kaydetti. Bombanın etkisini güçlendirmek için çivilerle donatılmış olabileceği belirtildi. İngiltere Başbakanı Theresa May, yerel saatle 11.00’de düzenlediği basın toplantısında olaya ilişkin açıklamasında güvenlik birimlerinin saldırganın kimliğini bildiğini ifade etti.  May, “Tek bir teröristin üretilen cihazı ayrım yapmadan azami seviyede kan dökmek ve yaralamak için kasıtlı şekilde yer ve zamanı belirleyerek patlattığını biliyoruz” dedi. Saldırı esnasında, konser salonunda çok sayıda çocuk ve genç bulunduğuna dikkati çeken May, “Tüm terör eylemleri korkakça masum insanlara karşı yapılır. Fakat bu saldırı korkunçluğu, iğrençliği, korkaklığı ile diğerlerinden ayrılıyor” ifadelerini kullandı.

17-05/23/24kr10-ingiltere2.jpg

Polis, saldırganın konser dağılırken kapı önünde kendini  patlattığını, oluşan paniğin de can kaybını artırdığını açıkladı.

Manchester, 1996 yılında İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) tarafından düzenlenen saldırıyla sarsılmıştı. Kentin en işlek caddesine bir buçuk ton bomba yüklü kamyon yerleştiren örgüt, saldırıyı polise haber vermişti. Bu sayede kimsenin ölmediği eylemde 200’den fazla kişi yaralanmıştı. İngiltere’nin başkenti Londra’da 22 Mart’ta bir IŞİD sempatizanı, Westminster Köprüsü üzerinde aracıyla yayaların arasına dalarak beş kişiyi öldürmüştü.

SALDIRGAN İNGİLTERE DOĞUMLU

Kanlı saldırının faili olarak açıklanan Libyalı Selman Abedi’nin de katliamda can verdiği açıklandı.  Abedi’nin, Kaddafi rejiminden kaçarak İngiltere’ye gelen bir ailenin çocuğu. 1994 Manchester doğumlu Abedi’nin, Whalley Range bölgesinde yaşadığı belirtildi. İngiliz medyası, 2015 yılında bu bölgedeki iki genç kadının Suriye’ye giderek IŞİD kontrolündeki topraklarda yaşamaya başladığını dikkat çekti.

SALDIRIYI ÖNCEDEN DUYURDULAR

İngiltere’nin Manchester kentinde düzenlenen saldırı öncesinde sosyal medya platformu Twitter’dan paylaşılan bir mesaj, IŞİD’in saldırıyı önceden haber verdiği değerlendirmelerine sebep oldu. ‘owys663’ kullanıcı adıyla açılan bir Twitter hesabından, olaydan yaklaşık dört saat önce tehdit dolu mesajlar yazıldı. Bozuk bir İngilizce’yle “Tehdidimizi unuttunuz mu? Bu sadece terör” denilen mesajda, ‘İslam Devleti’, ‘İngiltere’ ve saldırının gerçekleştiği yer olan ‘Manchester Arena’ etiketleri de yer aldı. Hesap, Twitter tarafından askıya alındı. Güvenlik güçlerininse hesabın sahibinin bulunması için çalışma başlattığı belirtildi.

EN KÜÇÜK KURBAN SEKİZ YAŞINDA

Saldırının ardından kurbanların isimleri de açıklanmaya başladı. İngiliz polisi, hayatını kaybedenlerden birini sekiz yaşındaki Saffie Rose olarak açıkladı.

17-05/23/24kr10-en-kucuk-kurban.jpg

Rose’un, annesi ve ablasıyla birlikte konserde bulunduğu kaydedildi. Kızın annesi ve kardeşinin, yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Bir diğer kurbanın adı ise Gerogine Callender olarak açıklandı. 18 yaşındaki Callender’in üniversite öğrencisi olduğu kaydedildi.

SEÇİM ÇALIŞMALARI İPTAL

İngiltere’deki siyasi partiler, Machester’daki bombalı saldırının ardından 8 Haziran’da gerçekleştirilecek erken seçimlere yönelik propaganda çalışmalarını askıya aldı. İktidardaki Muhafazakar Parti, anamuhalefetteki İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi, seçim çalışmalarını durdurduklarını açıkladı. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, “Başbakan’la konuştum ve ikinci bir açıklamaya kadar genel seçim kampanyalarının askıya alınması konusunda anlaştık” dedi. IŞİD, bu saldırıyla İngiliz siyasetini ikinci kez etkilemiş oldu. Mart ayında da hükümet binalarının bulunduğu Westminster bölgesinde arabayla yayaları ezen bir IŞİD sempatizanı, ardından parlamento avlusuna girerek bir polis memurunu öldürmüştü.

 DÜNYADAN TEPKİ YAĞDI ‘CANAVAR DESEN SEVİNİRLER’

İngiltere’deki terör saldırısına dünya liderleri büyük tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Terörle mücadelede İngiltere’nin yanındayız” derken, ABD Başkanı Trump “Bu ezik şeytanlara canavar dahi demeyeceğim. Çünkü bu benzetme onların hoşuna gider” diye konuştu. 

İngiltere’nin Machester kentinde IŞİD tarafından düzenlenen terör saldırısına dünya liderleri ve uluslararası kurumlardan tepki yağdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek “Terörle mücadelede her ülkenin olduğu gibi İngiltere’nin de yanındayız” dedi. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında da “İnsanlıktan çıkmış varlıkların düzenlediği bu tür kalleşçe saldırıların acısını maalesef çok iyi bilip hisseden ülkemiz adına Birleşik Krallık ile halkına en derin taziyelerimizi sunuyoruz” denildi. ABD Başkanı Donald Trump, Filistin lideri Mahmud Abbas ile Beytüllahim’de düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında “Çok sayıda genç, güzel ve masum insan, hayatın keyfini çıkarırken, ezik şeytanlar tarafından öldürüldü. Onlara canavar demeyeceğim. Çünkü bu benzetme onların hoşuna gidecektir. Onlar bunun güzel bir isim olduğunu düşünür” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN