Castro devrinin sonu

Castro devrinin sonu

Küba’da 59 yıllık Castro devri resmen sona erdi. Görev süresi dolan Raul Castro’nun yeniden aday olmamasının ardından, yardımcısı Miguel Diaz-Canel başkanlığa seçildi. Ancak Komünist Parti liderliğini sürdüren Raul Castro’nun hala son sözü söyleyen isim olacağı belirtiliyor.

Küba’da dün tarihi bir olay yaşandı. Küba parlamentosu, 605 üyenin tamamının oylarıyla Başkan Yardımcısı Miguel Diaz-Canel’i başkan seçti. Böylece Fidel Castro ve kardeşi Raul ile Arjantinli devrimci Che Guevara önderliğinde gerçekleşen Küba devriminden bu yana ülkeyi ilk kez soyadı Castro olmayan biri yönetecek. Devrimin önderi Fidel Castro’nun 2008’de görevi bırakmasının ardından, başkanlık koltuğuna Raul Castro oturmuştu. Fidel Castro, 2016 yılında hayatını kaybetmişti. Castro, gençlerin yolunu açmak istediğini ve görev süresi bittiğinde yeniden aday olmayacağını daha önce açıklamıştı. Öte yandan Rauls Castro’nun, 2021 yılına kadar Komünist Parti Genel Sekreteri olarak kalması bekleniyor. Özellikle de ABD ile ilişkiler, dış politika ve ekonomi gibi önemli konularda son sözü söyleyecek ismin yine Raul Castro olacağı belirtiliyor.

Diaz-Canel, devlet başkanı olarak seçildikten sonra yaptığı konuşmada, Fidel Castro’nun mirasına sadık kalacağını söyledi. Bu seçimlerin, Küba halkı için gerçek bir zafer olduğunu ifade eden Diaz-Canel, devrim ilkelerine bağlı olacağını belirtti, selefi Raul Castro’yu övdü. Öte yandan parlamento, devlet başkanıyla beraber 31 üyeli Devlet Konseyi’nin de üyelerini seçti. Konseyde işçilerin, çiftçilerin, öğrencilerin ve kadınların temsilcileri bulunuyor.

Küba, eğitim ve sağlıkta büyük başarı kaydediyor ve halk bu hizmetlerden ücretsiz yararlanıyor. Küba, Amerika kıtasında kişi başına düşen doktor sayısının en fazla olduğu ülke. Konut ve temel ihtiyaçlar devlet garantisi altında. Kübalı işçilerin dörtte üçü kamu işletmelerinde çalışıyor ve ayda ortalama 30-35 dolar ücret alıyor. Ancak Küba ekonomisi son on yılda ortalama yüzde 2,4 düzeyinde büyüdü. Reuters haber ajansına göre yetkililer, ülkenin gelişme kaydetmesi için yıllık büyüme oranının yüzde 7’lerde seyretmesi gerektiğini belirtiyor.Diaz-Canel döneminde Küba-ABD ilişkilerinin nasıl seyredeceği, merakla izlenen konulardan biri olacak. ABD’de önceki Başkan Barack Obama döneminde ambargo yumuşatılmış, ancak bu politika mevcut Başkan Donald Trump tarafından eleştirilmişti.

Devrimden sonra doğan ilk lider

Küba’nın yeni Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, Fidel Castro’nun yaptığı devrimden bir yıl sonra, 1960’ta dünyaya geldi. Gençlğinden itibare siyasetle ilgili olan Diaz-Canel, 33 yaşında Genç Komünistler Birlği’nde genel sekreter yardımcısı oldu. 2003 yılında Komünist Parti Politbüro üyesi olan, 2009-2012 yılları arasında Yüksek Eğitim Bakanı olarak görev yapan Diaz-Canel, 2013 yılından bu yana Başkan Yardımcısı koltuğundaydı. Öte yandan yeni başkanın Amerikalı ünlü aktör Richard Gere ile benzerliği sosyal medyada gündem oldu. Siyasi yorumcular, Raul Castro’nun başlattığı sosyal ve ekonomik reformları Diaz-Canel’in ne ölçüde devam ettireceğinin merakla gözleneceğini belirtiyor. Raul Castro’nun başlattığı reformlarla özel sektöre daha fazla alan açıldı ve devletin elindeki topraklar çiftçilere kiralandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN