Çin Doğu Türkistan bölgesinde Müslüman isimlerini yasakladı

Çin Doğu Türkistan bölgesinde Müslüman isimlerini yasakladı

Çin'in Doğu Türkistan bölgesinde aldığı karara göre,Muhammed, Ayşe, Fatma gibi Müslüman isimlerini yasaklandığını duyurdu. Aileleri tarafından ismi değiştirilmeyen Müslüman öğrencilerin okullara girişine engel olunacağı bildirildi.

Doğu Türkistan özelinde alınan karara göre "Muhammed" isminin dahi kullanımının önüne geçilmek isteniyor, "Aşırılığı" önleme amaçlı alındığı ileri sürülen karara göre, aileleri tarafından ismi değiştirilmeyen Müslüman öğrencilerin okullara girişine engel olunacak. Independent'ın haberine göre Doğu Türkistan'da isimlerin yanısıra erkekerde çok fazla uzayan sakalın da yasaklandığı duyuruldu.

17-04/20/cin.jpg

'ASİMİLASYON POLİTİKASI'

Çinli yetkililerin Uygur bölgesindeki tüm yerleşim birimlerinde yasaklanan isimlere dair duyurular yaptığı belirtildi.

Buna göre, kullanımı yasak olan isimler arasında "Muhammed, Ayşe, Fatma, Hatice, Mücahid, Cihat, Talib, İmam, Muslima, Mücahit, Sümeyye, Nasrullah, Turknaz, Turkzat, Hacı, Arafat, Medine, Şemseddin, Seyfullah, Abdulaziz, Saddam, Bin Ladin, Esedullah, Muhlise" gibi bir çok isim bulunuyor.

Sosyal medyada yayılan fotoğrafta yasaklanan isimlerin resmi duyuruda yer aldığı iddia ediliyor.
Washington merkezli Uygur Amerikan Derneği başkan yardımıcı İlsat Hesen, alınan kararın "aptalca" olduğunu belirterek, Uygur Müslümanları'na yönelik asimilasyon politikasının bir örneği olduğunun altını çizdi.

"Çocuklara dini ve etnik isimlerin verilmesi basit bir insan hakkıdır" diyen Hesen, Çin anayasasında dahi bu yasağın bir dayanağının bulunmadığını ifade etti.

Hesen, Çin ve komünizm destekçisi üst düzey Uygur yetkililerinin de Müslüman isimleri taşıdığını belirterek, Seyfeddin Azizi, İsmail Ahmet ve Nur Bekri gibi isimleri örnek verdi.

İnsan hakları grupları, Çin yönetimini Uygur bölgesinde halka karşı sert ve zalimce muamelede bulunması, evlere hukuksuz baskınlar düzenlemesi, İslami uygulamaları kısıtlaması, farklı kültür ve dillere yönelik asimilasyon politikaları nedeniyle suçluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN