Cinayetin kanıtı bulundu Konsolos Riyad’a kaçtı

Cinayetin kanıtı bulundu Konsolos Riyad’a kaçtı

Dünyanın gözünü diktiği Riyad, Cemal Kaşıkçı olayını örtbas edebilmek için çıkış yolu ararken Türk yetkililer cinayet kanıtlarına ulaşıldığını söyledi. Dışişleri Bakanı da ‘Savcılık herkesin ifadesini alabilir’ deyince köşeye sıkışan başkonsolos, rezidansındaki aramadan önce Türkiye’den ayrıldı.

Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ortadan kaybolması Riyad’ı köşeye sıkıştırdı. Türk polis ekiplerinin konsoloslukta 9 saat süren incelemelerinde cinayete dair kanıtlara ulaşıldığı bildirildi. Açıklamadan kısa bir süre sonra Suudi Başkonsolos’un ülkesine döndüğü ortaya çıktı. Aramalar, BM’nin ‘dokunulmazlığı kaldırılsın’ çağrısı yaptığı Suudi konsolosun konutunda yoğunlaştı.

ÖLDÜRÜLDÜĞÜNE DAİR İZLER BULUNDU

Batı başkentlerinin baskısı altındaki Suudi Arabistan’ın çıkış yolları tıkandı. Riyad, olayın üstünü örtmek için çabalarken başkonsoloslukta yapılan 9 saatlik aramayı işaret eden güvenlik kaynakları “Gazetecinin öldürüldüğüne dair izler bulundu” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Savcılık, Suudi Başkonsolosluğu’nda uygun gördüğü kişilerin ifadesine başvurulabilir” açıklaması yaptı.

POLİS KONSOLOSLUKTA ARAMA YAPTI

Geriye dönük 14 günlük süreçte cinayeti işaret eden diğer bulgular ve ses kayıtlarının ardından dünkü gelişmeler tabloyu belirgin hale getirdi. Çavuşoğlu’nun “İfadesi alınabilir” sözlerinden saatler sonra İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi Suudi Arabistan Havayolları’na ait uçakla Riyad’a gitti. Kaçışının ardından polis hem konsolosluk araçlarında hem Uteybi’nin rezidansında arama yaptı.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ortadan kaybolan Cemal Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin önemli delillere ulaşıldı. Önceki gün Suudi meslektaşları ile İstanbul Konsolosluğu’na giren Türk emniyet mensupları 9 saat süren incelemelerde bulunmuştu. Aramalar, dün de konsolosun özel konutu ve araçlarda yapıldı. İlk günkü aramalarda ise cinayetin işlendiğine dair kanıtlara ulaşıldığı bildirildi. Amerikan haber ajansı AP’nin Türk emniyet yetkililerine dayanarak verdiği haberine göre polis güçleri Cemal Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğüne dair kanıtlara ulaştı. Ancak kanıtların içeriğine dair ayrıntı ise verilmedi.

Kanıtların bulunduğu haberinin ardından ilginç bir gelişme daha yaşandı. Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu el Muhammed el Uteybi’nin Türkiye’den ayrıldığı ortaya çıktı. Dışişleri Kaynakları da Uteybi’nin Riyad’a gittiğini doğrulayarak “Gitme kararı kendisine aitti. Biz herhangi bir talepte bulunmadık” açıklaması yaptı. 

Önceki gün CNN International ABD’li kaynaklara dayandırdığı haberinde Riyad’ın Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü kabul edeceği haberini geçmişti. Habere göre Suudiler, resmi görevi olmayan kontrolleri dışındaki bir ekibin Kaşıkçı’yı konsolosluk binası içinde sorgulamak isterken yanlışlıkla öldürdü. Ancak bu haber hem Türk hem Suudi yetkillerce doğrulanmadı. 

 İKİ KAMYON DELİL

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolmasıyla ilgili oluşturulan ortak çalışma grubunda yer alan olay yeri inceleme ekiplerinin, 9 saat süren incelemelerinin ardından binadan ayrıldığı görüldü. Grupta yer alan yetkililer ise çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca, Beşiktaş Belediyesine bağlı ekipler iki çöp toplama aracıyla konsolosluğun arka kapısından bahçeye girdi. İçeride bir süre bekleyen araçlar daha sonra polis eskortu eşliğinde konsolosluktan çıktı. Araçlarda, incelenmek üzere konsolosluğun bahçesinden alınan toprak numunesinin bulunduğu öğrenildi. İnceleme heyetinin başında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen bir başsavcıvekili ve bir cumhuriyet savcısı bulunuyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, Asayiş ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüklerine bağlı uzman personel de ekipte yer alıyor.

AB KONSEYİ: SORUMLULAR CEZALANDIRILMALI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumunun “tam olarak araştırılması” ve “suçluların cezalandırılması” için çağrıda bulundu. Brüksel’de düzenlenen Üçlü Sosyal Zirve ardından basın toplantısı düzenleyen Tusk, Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair haberlerden ciddi endişe duyduğunu söyledi.

BM: KONSOLOSUN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILSIN

BM, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının aydınlatılması için Suudi Arabistan Başkonsolosu ve konsolosluk çalışanlarının dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan’ı, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın “ortadan kaybolması” ve “muhtemel yargısız infazına” ilişkin tüm bilgileri açıklamaya davet etti. Bachelet, 1963 tarihli Viyana Sözleşmesi’nden kaynaklanan söz konusu dokunulmazlıktan acilen feragat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Uluslararası hukuka göre, zorla ortadan kaybetme ve yargısız infaz çok ciddi bir suçtur ve dokunulmazlık, yaşanan olayın ve sorumluların soruşturulmasını engellemek için kullanılmamalıdır” ifadesini kullandı. Kaşıkçı’nın “ortadan kaybolması” ve “muhtemel yargısız infazına” ilişkin tüm bilgileri açıklaması için Suudi Arabistan’a çağrı yapan Bachelet, Kaşıkçı soruşturması kapsamında Türk ve Suudi yetkililerin konsoloslukta inceleme yapılmasına ilişkin yaptığı anlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirtti.

SUUDİ ARABİSTAN’IN WASHİNGTON BÜYÜKELÇİSİ GERİ DÖNMEYECEK

Kaşıkçı krizi ABD siyaseti ve medyasında da büyük depreme neden oldu. New York Times gazetesi Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prens Halid Bin Salman’ın bir hafta öncö Riyad’a gittiği ve bir daha ABD’ye dönmeyeceğini yazdı. Kaşıkçı cinayetinin arkasındaki isim olarak gösterilen veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın kuzeni olan büyükelçi Kaşıkçı’yı ABD’den İstanbul’a sevkeden isim olarak dikkat çekmişti. Kaşıkçı İstanbul’a gelmeden önce ABD Büyükelçiliği’ne gitmiş buradan İstanbul’a sevkedilmişti. ABD medyası bu sevkin de tuzağın bir parçası olduğunu belirterek büyükelçiyi mercek altına almıştı. Öte yandan NYT, veliaht Prens’in dünyadan yükselen isyana çok şaşırdığını Kaşıkçı için böyle bir tepki beklemediğini yazdı. NYT’nin Prens’in yakın çevresinden bir danışmana dayandırdığı habere göre MbS Kaşıkçı için gelen tepkiler karşısında ‘şok’ oldu. Özellikle ABD’nin dış politikasında belirleyici pozisyonda olan bir çok düşünce kuruluşu da veliaht Prens’in ülkenisinin gelecekteki lideri olabilmesinin artık çok zor olduğu konusunda hemfikir olduğu “Bu isimle iş yapmak mümkün değil” noktasına geldiği analizi de haberde yer aldı.

‘ÇÖLÜN DAVOS’UNDAN KAÇAN KAÇANA

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair şüphelerin güçlenmesi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın himayesinde Riyad’ta düzenlenmesi planlanan “Geleceğe Yatırım Girişimi” (FII) konferansından çekilenlere yeni isimlerin eklenmesine neden oldu. Amerikan teknoloji devi Google’ın Üst Yöneticisi (CEO) Diane Greene, “Çöldeki Davos” olarak nitelendirilen konferanstan çekildiğini açıklayan son isim oldu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın himayesinde gerçekleştirilmesi planlanan konferanstan bu hafta çekilen diğer isimler arasında ABD’nin en büyük finansal kuruluşlarından Chase’in CEO’su Jamie Dimon, Blackrock’un CEO’su Larry Fink ve Blackstone’un CEO’su Stephen Schwarzman da yer aldı.  Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, Uber’in CEO’su Dara Khosrowshahi, Ford’un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, AOL’in kurucusu Steve Case, Viacom’un CEO’su Bob Bakish ve Google’ın eski yöneticilerinden Kai-Fu Lee konferansa katılmayacağını açıklayan diğer isimler oldu. İş dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra uluslararası basın kuruluşları da konferanstan desteğini çekmeye devam ediyor. New York Times, CNN, CNBC, Financial Times, Huffington Post,  ve Bloomberg konferanstan sponsorluğunu çeken ya da katılmayacağını açıklayan kurumlar arasında yer alıyor. Konferansa hala katılmayı planlayan hükümet yetkilileri arasında ise ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dikkati çekiyor. Rusya da hem resmi hem özel temsilciler vasıtasıyla konferansa katılacağını açıklayan ülkelerden oldu.

KAŞIKÇI’NIN AİLESİ ABD’YE KAÇTI PRENS’E DAVA AÇACAK

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’da yaşayan büyük oğlu hariç tüm ailesinin ABD’ye gittiği öğrenildi. Arabiya isimli haber sitesinin haberine göre Amerikan Kongresi üyeleri ile görüşen Kaşıkçı’nın ailesi ABD’de Veliaht Muhammed Selman’a karşı dava açmaya hazırlanıyor.

PRENS HÂLÂ BİLDİĞİNİZ GİBİ

ABD Başkanı Trump’ın krizin derinleşmesi üzerine acilen Riyad’a gönderdiği Dışişleri Bakanı Mike Pompeo önce Kral Salman ardından veliaht Prens Muhammed bin Salman ile görüştü. Pompeo’nun Kral Selman ile görüşmesinde Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili şeffaf, kapsamlı ve zamanında yürütülen soruşturmayı destekleme konusunda Kral Selman’a verdiği taahhüt için teşekkür ettiği bildirildi. Pompeo, Kral Salman’ın ardından Kaşıkçı cinayeti için tüm parmakların işaret ettiği veliaht Prens Muhammed bin Salman ile de görüştü. Pompeo, Kaşıkçı soruşturmasının açık, şeffaf ve hızlıca yapılması konusunda fikirbirliğine varıldığı bildirildi. Uluslararası haber ajansları Prens’in görüşmede Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile ilgili iddiaları reddedetiğini ABD ile “geçmişten bu yana en sıkı müttefiklik ilişkisine sahip olduklarını” belirterek “Geçmişte de bugün de yarın da düşmanlarımızın bize saldırılarına karşı birlikte hareket edeceğiz” ifadelerini kullandığını bildirdi.

İSTANBUL

18-10/17/ssdsds.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN