Çin’den askeri müdahale tehdidi

Çin’den askeri müdahale tehdidi

Çin, Hong Kong’da hafta sonu artmasa beklenen protestolara karşı, askeri müdahale tehdidinde bulundu.

KARAR/FRANKFURT

Çin’in Hong Kong’daki protestoları askeri yöntemlerle kontrol altına alacağı yönündeki endişeler artıyor. Çin devleti kontrolü altındaki Global Times gazetesinde yayınlanan bir başyazıda “Pekin Hong Kong’daki olaylara şiddetle müdahale etme kararı almadı. Ancak bu opsiyon Pekin için açık bir şekilde duruyor“ ifadesi yer altı. Makalede ayrıca Hong Kong sınırında yaşanan askeri hareketliliğin “asilere karşı açık bir uyarı“ olduğu ifade edildi. Hong Kong yönetiminin yasaları kendi gücüyle koruyamaması durumunda merkezi hükümetin mutlaka direk tedbirler uygulayacağı belirtilen yazı, hafta sonu artması beklenen protestolara karış bir tehdit olarak değerlendirildi.

Çin güvenlik güçleri Hong Kong’a sınır olnam Shenzhen kentinde tatbikata başladı. Çin’de silahlı polisler olarak anılan yarı askeri birliklerin statlarda toplandığı gözlemlenirken, Çin televizyonu da bu kentte yapılan tatbikatlardan söz etti. Reuter Ajansı tarafından verilen bilgiye göre Shenzhen Statı çeveresinde yüzler askeri araç ve su sıkıcı araç gözlemlendi. Öte yandan Çin’in Londra Büyükelçisi Liu Xiaoming ise yaptığı açıklamada Hong Kong’daki gösterilerin kontrol edilemez hale gelmesi durumunda merkezi hükümetin “eli kolu bağlı olarak olayları izlemeyeceğini“ söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Çin’in Hong Kong’daki olayları bastırmak üzere sınır bölgesinde askeri yığınak endişe ile karşıladığını açıklamıştı. Batılı ve Asyalı diplomatlar bu zamana kadar Çin’in askeri birliklerini Hong Kong sokalarını göndermeyeceğinden hareket ediyordu.

Çin’in Almanya Büyükelçisi Wu Ken de Çin’in olaylara askeri olarak müdahale edebileceği yönünde açıklamalarda bulundu. Wu Ken Alman ZDF televizyonuna yaptığı açıklamada kamu düzeninin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmak zorunda olduğunu belirterek, ”Bu Honkon Kong’daki hükümeti zorlarsa, Pekin’deki merkezi hükümetin bu görevi alması gerekir“ dedi. Dünya kamuoyunda artan baskıya rağmen Çin’in ne pahasına olursa olsun Hong Kong’daki protestolara son vermek istiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN