Çin'in işkence tesisi böyle görüntülendi

Çin'in işkence tesisi böyle görüntülendi

Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur ve diğer grupları asimile amacıyla kurduğu 'Yeniden Eğitim Kampları'nın boyutları her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Medium'daki sayfasında bilgileri yayımlayan Mert Kalender, Çin'in Doğu Türkistan Hoten’deki tek bir kampı potansiyel olarak on binlerce insanı barındırabilecek kapasiteye erişti. Hoten’deki kampın operasyonel kapasitesi 2018 yılı içerisinde en az 5 kat arttı.

Çin, uzun zamandır Doğu Türkistan bölgesinde Uygurlar başta olmak üzere yerli halkın etnik ve dini kimliklerini hedef alıyor. Son dönemde Çin’in bu alandaki uygulamaları çok yoğunlaştı. The New York Times’ta yayınlanan bir yazı Hoten dışındaki bir kamp hakkında bilgi veriyor. Yazıda kampın havadan çekilmiş bir uydu görüntüsüne de yer veriliyor.

Kamp alanını Hoten’in haritasına bir göz atmakla kolayca tespit etmek mümkün. Kamp bölgenin kuzeyinde ve Taklamakan Çölü’nün güney ucunda yer alıyor.

Şimdi bu bölgenin tarihi olarak dönüşümüne göz atalım. Uydu görüntüleri ulaşmak artık çok daha kolay. Birçok kaynak üzerinden arşivlere ulaşmak artık mümkün. Mesela Planet Labs, çeşitli uydulardan zaman içinde çekilmiş görüntülere ulaşabileceğiniz 14 günlük ücretsiz bir plan sunuyor.

Kamp alanına dair ilk mevcut uydu görüntüsü 2014 yılı sonundan. Bu dönemde bölgede yalnızca tek bir bina bulunuyor. Binanın kuzey tarafının temizlenip düzlendiği görülebiliyor.

Eylül 2015'e gelindiğinde bölgesinin batısın da temizlenip düzlendiği gözlemlenebiliyor. Düzlenen alanın büyüklüğü 2 km².

6 ay kadar sonra, Mart 2016'da, bölgenin kuzey tarafında bir dizi bina ortaya çıkıyor. Buna ek olarak batı ucunda ve merkezde birkaç bina görülebiliyor. Bu tarihte güney batı bölgesindeki inşaat hazırlıklarını da gözlemlemek mümkün.

Bir ay kadar sonra, Nisan 2016'da, doğu tarafında büyük bir alan temizleniyor.

Bir yıllık bir hareketsizliğin ardından, Nisan 2017'de bölgenin merkezinde yeni bina inşaatları başlıyor.

2017 yılının sonuna doğru merkezde üç büyük bina ortaya çıkıyor. Bu binaların biri muhtemelen New York Times’daki makalede gösterilen bina. Güneybatıda üç yeni binanın daha inşaatı gözleniyor.

Bölgedeki büyümede en büyük artış 2018 yılı başlarında gerçekleşiyor. Doğu bölgesinde düzinelerce yeni binanın inşaatı başlıyor.

Yaklaşık iki ay içerisinde birçok bina tamamlanırken, birçok yeni bina inşaatı devam ediyor.

Ekim 2018'e kadar en az 15 yeni bina inşaatı tamamlanıyor.

2018'in başında toplam kamp alani 0.2 km²’nin altındayken, Kasım 2018 itibariyle sahanın büyüklüğü 1 km²’yi aşıyor. 1 km² yaklaşık 150 futbol sahası büyüklüğüne eşit. Eğer bu alanın yüzde 10'u konaklamak için kullanıldığını varsayarsak, bu 0.1 km²'ye denk gelir. Buna ek olarak 1 kişinin 2 m²'lik bir alanda konaklatılabileceğini varsayarsak, o zaman bu tesisin en az 50 bin kişiyi barındırabileceğini söyleyebiliriz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN